Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

DJ Laidback Luke zet zich in voor kinderen in de Filipijnen

11 november 2022

Wereldwijd kennen feest- en festivalgangers hem als ‘Laidback Luke’. Lucas van Scheppingen, geboren in de Filipijnen, zet zich deze maand in voor onze landelijke campagne ‘Onherkenbaar’. Daarmee support hij de aanpak van online seksuele uitbuiting van kinderen in zijn geboorteland. ‘Ik steun deze campagne omdat dit heel dicht bij me staat. Ik ben geboren in de Filipijnen, ken de armoede daar en weet hoe mensen daar makkelijk uitgebuit kunnen worden voor geld’.

DJ Laidback Luke zet zich in voor kinderen in de Filipijnen

DJ’en, kung-fu en vaderschap

Met hitgevoelige muziek schittert hij op de grootste podia in de wereld. Zijn vlogs zijn even pakkend en worden online goed bekeken. Daarin introduceert Laidback Luke zichzelf als: ‘dj, producer, kung-fu atleet en toegewijd vader’. Vier takken van zijn leven waar de meeste tijd en energie naar toe gaan en waar je als volger maandelijks de nodige updates over krijgt. 

Onlangs deelde Luke nog met trots aan zijn duizenden fans dat hij vader was geworden van zijn vierde kind: Luke jr. ‘Mijn dochter gaf hem die naam,’ zegt hij online. Met de vadergevoelens sterk aan de oppervlakte, was de top-dj diep geschokt toen we hem vertelden over de Filipijnen, waar jaarlijks zo’n twee miljoen kinderen tussen de 12-17 slachtoffer zijn van online seksueel misbruik. ‘Ik zie dikwijls mijn dochter van 8 op haar Ipad en moet er niet aan denken dat dit een risico is dat iedereen kan overkomen.’

‘Serieus nieuws’

In vlog nummer 287 onderbreekt Luke zijn verslag van het jaarlijkse ADE (Amsterdam Dance Event) voor ‘something serious’. In zijn eigen woorden deelt hij de boodschap van onze campagne en wat dit met hem doet. Je kunt het fragment op zijn Instagram bekijken.

Met een Filipijnse moeder en zijn eigen afkomst (zelf werd hij geboren in Manila) kent Laidback Luke de ernst van de situatie. Maar ook zonder wortels in de Filipijnen is online seksuele uitbuiting een probleem dat in bredere context de schaduwkant van het internet laat zien, waar we (zeker als het om kinderen gaat) niet onze ogen voor mogen sluiten. ‘Ik denk dat het goed is dat er in het algemeen bewustwording ontstaat en we het erover hebben,’ aldus Luke. ‘Maar ook zeker onder arme kinderen, die heel makkelijk te beïnvloeden zijn, zeker als er geld bij gemoeid is.’

Terre des Hommes beschermt kwetsbare kinderen, zodat zij zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen. Met ons nieuwe actieplan willen we online seksuele uitbuiting van kinderen in de Filipijnen voorkomen.

Lees meer
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan