Terre des Hommes logoZoeken
Doneer
Strijd mee

Strijd mee

Word donateurPartnersTeken de petitieGeef spullen
Programma's

Beschermen van online seksueel uitgebuite kinderen in de Filipijnen

Internet opent veel deuren voor kinderen. Maar toegang tot het net brengt ook ernstige gevaren met zich mee. In landen als de Filipijnen is de kwetsbaarheid van kinderen die toch al in precaire situaties leven verder vergroot door de COVID-19-pandemie. Alleen al in de Filipijnen is het aantal zaken van online seksuele uitbuiting van kinderen verdrievoudigd in de laatste drie jaar. We werken samen met ECPAT Filippijnen en met Bidlisiw Foundation om online seksuele uitbuiting van kinderen in de Filippijnen aan te pakken.

Achtergrond

Online seksuele uitbuiting van kinderen blijft een groot  probleem in de Filipijnen. Een recent onderzoek van ECPAT, Interpol en Unicef schat ​​dat in slechts één jaar tijd 2 miljoen kinderen het slachtoffer zijn geworden van "ernstige" gevallen van seksuele uitbuiting en misbruik op internet. "Ernstig" betekent bijvoorbeeld dat kinderen worden gechanteerd om seksuele activiteiten te ontplooien, of dat seksuele afbeeldingen worden gedeeld. Een nationale studie uit 2016 constateerde dat een op de twee Filippijnse kinderen te maken heeft met online misbruik en dat een op de vier wordt blootgesteld aan seksueel expliciete inhoud

De 'geen aanraking geen kwaad' mythe

Online seksuele uitbuiting van kinderen is een complex vraagstuk dat door verschillende factoren wordt beïnvloed. Armoede, disfunctionele of gebroken gezinnen, slecht ouderschap, invloed van leeftijdsgenoten, (gebrek aan) gezinswaarden, sociaal-culturele overtuigingen en normen dragen allemaal bij aan de kwetsbaarheid van kinderen. In de Filipijnen leefde in 2021 23,7% van de bevolking onder de nationale armoedegrens.

Kinderen en ouders/verzorgers hebben een beperkte kennis en begrip van online seksuele uitbuiting van kinderen. De mythe dat 'geen aanraking geen kwaad kan' en andere sociale normen zijn hardnekkig. Kinderen aarzelen om aangifte te doen tegen hun verzorgers of andere familieleden die de uitbuiting faciliteren of zelfs plegen. Er worden nauwelijks meldingen of aangiftes gedaan.

Doel

Het doel van dit programma is om online seksuele uitbuiting van kinderen te voorkomen:

Voorkomen en reageren

Capaciteit

Inclusief, beschikbaar en toegankelijk

Aanpak

Het programma duurt 72 maanden, van juni 2022 tot augustus 2028, en richt zich op de vier locaties Taguig City, Quezon City, Angeles City en Bohol.

Een complex probleem als online seksuele uitbuiting van kinderen vereist een aanpak die systemen versterkt. Een sterk kinderbescherming systeem kan zich richten op risico's bestrijden en kwetsbaarheden verminderen. De veerkracht van jongens en meisjes, gezinnen, gemeenschappen en overheid wordt verder uitgebouwd.

Sleutelelementen zijn:

Participatie

Capaciteit opbouwen

Inclusieve, lokaal beschikbare hulp.

Samenwerken

Gerelateerd nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Partners

In dit programma werken we samen met ECPAT Filipijnen en Bidlisiw Foundation.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact
Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte
Aanmelden
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube