Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

"Door corona moest ik gaan werken in de micamijnen"

26 januari 2023

De 15-jarige Bina uit India ging met plezier naar school totdat ze moest gaan werken in een micamijn. Als gevolg van de coronapandemie kon haar moeder het schoolgeld niet meer opbrengen. Ook liep zij het risico te worden uitgehuwelijkt. Gelukkig kwam ze op tijd in aanraking met Terre des Hommes.

Lees meer over ons Mica programma

De impact van corona

Bina woont in een afgelegen dorpje in een micagebied waar bijna alle inwoners onder de armoedegrens leven. Ook Bina en haar moeder. Bovendien heeft de coronapandemie het dagelijks leven nog zwaarder gemaakt. 

Voor de pandemie had Bina’s moeder al twee banen omdat haar man was overleden. Ze werkte als dagloner in een baksteenfabriek en als arbeider in een micamijn. Ze konden net overleven, maar na het eerste jaar van de lockdown kon zij de zorg voor haar gezin en de schoolkosten van haar dochter niet langer opbrengen. Bina kon bijvoorbeeld geen online lessen volgen tijdens de schoolsluiting omdat haar moeder geen smartphone kon betalen. 

Hulp van de kinderclub

Bina: “Ik was zo teleurgesteld dat ik moest stoppen met school en dat ik ook niet kon leren voor de tussentijdse examens. Ik was ook bang om uitgehuwelijkt te worden nadat familieleden het voorstelden aan mijn moeder.” Bina ging werken om bij te dragen aan het gezinsinkomen. Zij werd verantwoordelijk voor het huishouden en ze ging met haar moeder mee naar de micamijnen. Bina’s moeder: “Ik vond het heel pijnlijk om haar te vragen te stoppen met school.” Gelukkig kwam Poonam Kumari, een medewerker van Terre des Hommes, in contact met moeder en dochter hielp ze met een oplossing en meer.

Studiebeurs

Bina werd lid van de de Balmanch Children's Club. Deze club stimuleert onderwijs, zelfontwikkeling en organiseert allerlei activiteiten en faciliteiten voor kinderen. Ze werd bijvoorbeeld geholpen bij de voorbereiding op de examens, ze kreeg schoolmaterialen en een smartphone om online lessen te kunnen volgen. Daarnaast heeft de club geholpen bij het openen van een bankrekening. Het meisje komt namelijk in aanmerking voor een studiebeurs! En met haar nieuwe fiets kan ze makkelijk de afstand overbruggen naar school, nu die weer open is. 

"Later word ik lerares"

Ook haar moeder heeft de nodige hulp gekregen via een zelfhulpgroep. Dankzij een financiële lening houdt ze nu een aantal geiten waarmee ze een eigen inkomen kan verdienen. Ze werkt dan ook niet meer in de baksteenfabriek. Ze heeft ook een moestuin en daarnaast werkt ze nog in de micamijn. 

Bina hoeft gelukkig niet meer in de mijn te werken. “Ik ben zo blij dat ik mijn tussen-examen heb gehaald en dat ik nu de middelbare school kan afronden. Dit is gelukt dankzij Terre des Hommes en de kinderclub, zij hebben mij echt op een heel belangrijk moment in mijn leven geholpen. Ik wil doorleren en later lerares worden zodat ik zoveel mogelijk kinderen kan helpen om ook naar school te gaan.”

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan