Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

IMAGE Next: een beweging voor hulp aan 15.000 kindbruiden in India

6 september 2021

Bijna de helft van de meisjes in India moet gedwongen trouwen voor hun achttiende. Het gaat om ca 1,5 miljoen meisjes per jaar. Veel kindbruiden gaan niet meer naar school. Ze leven in armoede en worden vaak misbruikt door hun echtgenoten. Met ons programma IMAGE (Initiative for Married Adolescent Girls’ Empowerment) hebben we 3.077 kindbruiden hulp gegeven in 2020. We hielpen ze om voor zichzelf op te komen. Boden ze een plek om een vak te leren en gaven voorlichting aan hun omgeving om ze beter te beschermen. IMAGE gaat nu naar de tweede fase: IMAGE Next, een beweging van 15.000 kindbruiden.

We strijden tegen kindhuwelijken en helpen meisjes en jonge vrouwen die al vroeg tot trouwen werden gedwongen. Steunt u ons daarbij?

'Samen zijn we sterker en maken we het verschil'

Een groot probleem voor kinderen die gedwongen worden tot een huwelijk: uitsluiting. Ze verliezen hun rechten en worden niet gehoord. Via IMAGE Next wil Terre des Hommes een collectieve stem voor verandering initiëren: een beweging van duizenden getrouwde minderjarige meisjes en inmiddels volwassen vrouwen die als kind tot een huwelijk werden gedwongen. Zij pleiten tegen uitsluiting, voor rechtvaardigheid en gelijke kansen. IMAGE Next werkt aan het bouwen van de beweging, aan leiderschapstrainingen, overleg met de overheid, gedragsverandering, bewijsvergaring van misbruik en voorlichtingsstrategie. 

Doneer eenmalig of regelmatig

Wij strijden tegen uitbuiting van kindbruiden

In grote delen van India is het traditie dat meisjes jong trouwen. Bijna de helft van de meisjes trouwt voor hun achttiende. Veel ouders zien dit als bescherming. Zodat ze ‘onder de pannen zijn’, geen seks hebben voor het huwelijk en de familie zich niet hoeft te schamen. Maar ouders maken de keuze vooral uit armoede en veel hangt samen met de ondergeschikte positie die meisjes (en vrouwen) traditioneel in de samenleving hebben ten opzichte van de man: ze moeten trouwen en kinderen krijgen. 

Jong trouwen heeft enorme nadelen. De meisjes krijgen vroeg kinderen terwijl ze niet volgroeid zijn en gaan vaak niet meer naar school. Velen kunnen niet rekenen en schrijven. Hierdoor kunnen ze geen beter werk vinden. Ze blijven arm en afhankelijk van hun echtgenoten. Misbruik binnen kindhuwelijken komt veel voor.

Kinderen uit een gebroken kindhuwelijk belanden vaak op straat. Zij zijn zeer kwetsbaar voor seksuele uitbuiting. Wij strijden tegen de nadelen van kindhuwelijken. Tegen uitbuiting van kindbruiden en voeren actie om trouwen voor 18 jaar oud te voorkomen. Strijd mee.

Door corona meer kindhuwelijken

Er bestaat een directe link tussen de slechte toegang tot onderwijs en kindhuwelijken. De wereldwijde sluiting van scholen door corona in 2020 leidde dan ook tot een forse toename in kindhuwelijken. Dit geldt vooral voor de armste families die voor voeding van hun kinderen afhankelijk zijn van schoolmaaltijden die gratis op scholen worden verstrekt. Vooral uit India kwam slecht nieuws: toen alle onderwijs vorig jaar op 31 maart in het land sloot, konden 320 miljoen scholieren en studenten waaronder 158 meisjes niet meer naar school. Omdat de duur van de crisis niet duidelijk was, kozen veel ouders voor de economische beslissing om hun dochters (vervroegd) uit te huwelijken. 

Via IMAGE Next deelde Terre des Hommes met haar lokale partnerorganisaties gedurende de coronacrisis aan gezinnen en families met jonggehuwde moeders voedselpakketten en hygiëne pakketten uit. 

Meer girl power voor jonge kindbruiden. Betere bescherming. Kindhuwelijken afgeschaft.

IMAGE Next richt zich op de zuidelijk gelegen deelstaat Karnataka, waar 23% van de Indiase kindbruiden leeft. In maart 2021 werden tijdens een zogeheten baseline onderzoek van Terre des Hommes 15.406 vroeg gehuwde meisjes geïdentificeerd. 93% van hun ouders waren dagloners, dus van eenvoudige komaf. 

Met ons programma IMAGE Next willen we dat deze meisjes die jong zijn getrouwd meer girl power krijgen. Dat ze een grotere rol gaan spelen binnen hun gemeenschap. Meer gezien worden en veilig zijn. Niet langer kwetsbaar voor uitbuiting. En dat kindhuwelijken worden afgeschaft.

IMAGE Next richt zich op jong gehuwde meisjes en op hen die inmiddels al jonge vrouwen zijn. We willen hen uit hun isolement halen en gelijke kansen geven. 

De activiteiten van IMAGE Next zijn:

  • Het bouwen van een beweging voor meisjes en jonge vrouwen die als meisje jong zijn gehuwd. 
  • Leiderschapstrainingen
  • Voorlichting en het organiseren van bijeenkomsten over gedragsverandering
  • Training hoe overheidsambtenaren te benaderen over problemen rondom kindhuwelijken en het organiseren van bijeenkomsten met overheidsvertegenwoordigers

Nayana (17 jaar), werd op haar 14e tot een huwelijk gedwongen

“Toen het IMAGE team mij benaderde wist ik niks van mijn rechten en de wetgeving over het huwelijk. Tijdens de bijeenkomsten leerde ik over kinderrechten en wetgeving over kinderbescherming. Nu voel ik de verantwoordelijkheid om te bouwen aan een maatschappij zonder gedwongen huwelijken voor kinderen. Samen zijn we sterker en kunnen we verandering brengen”.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan