Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Joining Forces: krachten bundelen voor betere naleving kinderrechten

2 maart 2023

Vijf Nederlandse kinderrechtenorganisaties gaan als Joining Forces-alliantie intensiever samenwerken om geweld tegen kinderen te stoppen en kinderrechten te beschermen en te stimuleren. Dat hebben zij op 1 maart vastgelegd in een intentieverklaring tijdens een bijeenkomst bij Terre des Hommes in Den Haag.

Joining Forces: krachten bundelen voor betere naleving kinderrechten
Joining Forces: krachten bundelen voor betere naleving kinderrechten

De stem van kinderen laten horen

Ondanks goede vooruitgang voor kinderen op verschillende gebieden, worden hun rechten nog regelmatig geschonden. Onder meer oorlogsgeweld, groeiende ongelijkheid en de negatieve gevolgen van migratie zorgen ervoor dat honger, armoede, slechte gezondheid en uitbuiting van kinderen toenemen. Om efficiënter te werken bundelen de vijf nu hun krachten, zodat ze gezamenlijk een groter geografisch bereik hebben en hun specifieke expertise en toegang tot lokale netwerken delen. Zo kunnen we nog beter optrekken in Nederland én in de programmalanden voor een betere toekomst voor kinderen. 

Om de Sustainable Development Goals (SDG’s) voor kinderen in 2030 te bereiken, is een serieuze inzet van overheden, donoren en maatschappelijke organisaties nodig. Een intensieve samenwerking geeft kinderen de kans hun stem te laten horen; houdt donoren betrokken bij het beschermen en realiseren van kinderrechten, en zorgt dat ontwikkelingsorganisaties met een meer efficiënte en effectieve aanpak nog meer kinderen kunnen helpen. 

Alleen samen boeken we concrete vooruitgang

Julie Verhaar, directeur van Terre des Hommes, namens de vijf partners: “Onder de vlag van Joining Forces gaan we als Nederlandse leden van onze respectievelijke organisaties, onze samenwerking versterken. Joining Forces reageert hiermee ook op externe kritiek dat het maatschappelijk middenveld niet efficiënt en effectief genoeg samengewerkt in de aanpak van de meest hardnekkige problemen waarmee kinderen worden geconfronteerd. We erkennen dat niemand van ons het alleen kan, alleen samen zijn we in staat om concrete vooruitgang te boeken, de rechten van kinderen te verwezenlijken en een einde te maken aan geweld tegen kinderen.”

De ondertekenaars namens de leden van Joining Forces in Nederland:

  • Garance Reus-Deelder, directeur Plan International Nederland
  • Julie Verhaar, directeur Terre des Hommes Nederland
  • Cees Budding, programmamanager Save the Children Nederland
  • Ellen Somers, programmamanager Humanitarian Aid SOS Kinderdorpen
  • Marijke Zimba, International Programs and Grants Director - World Vision Netherlands

Over Joining Forces

Joining Forces De Joining Forces Alliance (JFA) is een wereldwijd samenwerkingsverband van de zes grootste op kinderen gerichte internationale ngo's. Save the Children, Plan International, WorldVision, ChildFund, SOS Kinderdorpen en Terre des Hommes pleiten samen voor hernieuwde inzet van overheden om de rechten van kinderen te verwezenlijken. (ChildFund is een globale samenwerkingspartner, die niet in Nederland actief is.)

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan