Terre des Hommes logo
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
Doneer
Strijd mee
HomeOnze missieWat we doenOnze winkelsZoekenDoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werken
Actueel

Leren en spelen in de schaduw van de bananenboom

10 mei 2021

"Voor elk kind dat heeft geleerd hoe ze hun naam op een papier moeten schrijven, of de namen van hun vader en moeder, is dat een prestatie gezien door God. Ik wens je alle succes, waar je ook gaat." Kamil's moeder

Leren en spelen in de schaduw van de bananenboom

In de schaduw van de bananenboom brengt Kamil de tijd door met leren en spelen met zijn 7 broers en zussen. De 12-jarige jongen kwam in 2016 met zijn familie naar Libanon na de onrust in Syrië en vestigde zich in een tent in een bananenveld in Jbeil (Byblos).

Bij aankomst ondervond het gezin moeilijkheden om de kinderen in te schrijven op scholen. De moeder kreeg te horen dat de scholen hun maximale capaciteit hebben bereikt. "De hele Syrische bevolking was in Libanon", voegt ze eraan toe. Aangezien de kinderen eerst niet naar school gingen, was het tweede obstakel het verschil in opleidingsniveau van de kinderen in vergelijking met hun leeftijd.

Nadat ze via de buren op de hoogte was gebracht van het programma, nam de moeder van Kamil contact op met het Back-to-the-Future-project en werd haar zoon snel ingeschreven na een bezoek van het programma aan hun huis.

"Ik heb geen enkel probleem gehad tijdens het registratieproces", zegt ze.

"Mijn droom voor mijn dood is dat mijn kinderen een opleiding krijgen. Als ze ergens naartoe gaan, zullen ze weten hoe ze moeten lezen en niet verdwalen", bevestigt de moeder. Kamil kon in het begin nog niet lezen en schrijven, maar zijn moeder kan nu de vooruitgang zien. Ze vertelt hoe Kamil, wanneer hij haar vergezelt naar de minimarkt, kan uitrekenen wat hij moet betalen en welk wisselgeld hij daarvoor terug kan verwachten. Voor haar is dit een voorbeeld van hoe leren haar zoon zal beschermen tegen mogelijke fraude in de toekomst: "Onderwijs is het beste wat men in het leven kan krijgen".

Back to the Future

Back to the Future wordt gefinancierd door de Europese Unie in Libanon , via het Regionale Trustfonds van de EU als antwoord op de Syrische crisis, het EU Madad Fonds, en wordt uitgevoerd in partnerschap door AVSI Midden-Oosten , Terre des Hommes Italiƫ in Libanon en War Child Holland in Libanon.
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden