Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Nederlandse ouders maken zich grote zorgen over impact corona op kinderen

16 november 2020

Veel ouders maken zich zorgen over de invloed van de coronacrisis op de ontwikkeling van hun thuiswonende kinderen. Het gaat om maar liefst 62% van de ouders, blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Terre des Hommes.

“Ik ben bang dat een hele generatie buiten de boot gaat vallen.” 

“Ik ben bang dat een hele generatie buiten de boot gaat vallen.”

Wij vragen momenteel aandacht voor kinderen die wereldwijd door corona van de radar dreigen te verdwijnen. Het onderzoek benadrukt het belang om kwetsbare kinderen in het oog te houden. Momenteel houden we een petitie waarmee de EU wordt opgeroepen de bescherming van kinderen centraal te zetten in de bestrijding van de coronacrisis. 

Zorgen over eigen kind(eren)

Voor het onderzoek zijn Nederlandse ouders met thuiswonende kinderen tot 18 jaar bevraagd*. 62,3% van hen maakt zich in enige mate zorgen over de impact van de coronacrisis op hun eigen kinderen. De grootste specifieke zorg van de Nederlandse ouders gaat over het oplopen van een onderwijsachterstand (58,8%), gevolgd door het (te) veel tijd besteden achter een beeldscherm (44,8%). Een andere belangrijke uitkomst is dat ruim vier op de tien ouders (43,1%) bezorgd zijn dat hun kinderen steeds minder sociale contacten hebben en dat daarmee ook hun sociale vaardigheden afnemen.

“Mijn eigen dochter is zelf bijna in een isolement terechtgekomen zonder de structuur van de school. Onder onze neus. Ze is 10 kg afgevallen. Gelukkig waren we er op tijd bij”, aldus een van de respondenten.

Kwetsbare kinderen in Nederland 

De zorgen van de ondervraagde ouders over de invloed van de coronacrisis op kwetsbare kinderen in Nederland zijn groter dan die over hun eigen kinderen. Maar liefst negen op de tien (89,5%) van de ondervraagden hebben aangegeven zich hierover heel veel (23,8%), zich redelijk veel (42,3%) of zich een beetje zorgen te maken (23,4%). Een tiende (10,5%) van de ondervraagde ouders maakt zich niet echt of helemaal geen zorgen. 

“Ik bang ben dat zij meer te maken hebben met huiselijk geweld en meer achter blijven in hun ontwikkeling omdat ouders niet in staat zijn om hen te helpen met schoolwerk.”

Kwetsbare kinderen wereldwijd

Ook de zorgen over de invloed van de coronacrisis op kwetsbare kinderen wereldwijd zijn hoog. In totaal maakt 84,6% van de ondervraagden zich heel veel (23,3%), zich redelijk veel (36,1%) of zich een beetje (25,2%) zorgen over kwetsbare kinderen wereldwijd. Ongeveer een op de zes (15,4%) maakt zich niet echt of helemaal geen zorgen. 

“Er ontstaat een grote achterstand in leren en ontwikkeling, door schoolsluiting. Het is zeer de vraag of die achterstand ooit nog kan worden ingelopen, ook gelet op het verloop van corona.”

“De verschillen zullen alleen maar toenemen. De kinderen die al armer en minder ontwikkeld zijn, worden dat alleen maar meer.” 

“Ik ben bang dat een hele generatie buiten de boot gaat vallen.” 

Groter risico op kinderuitbuiting 

Het onderzoek toont dat door de coronacrisis bij ouders grote zorgen leven over het welzijn van kinderen. Zowel die van henzelf als kinderen elders in Nederland of wereldwijd. Het bevestigt bovendien het belang om kwetsbare kinderen te allen tijde in het oog te houden. Vorige week luidde wij de noodklok: miljoenen kwetsbare kinderen raken door de coronacrisis en de sluiting van scholen uit beeld. Zij lopen een groter risico op uitbuiting door toename van kinderarbeid, seksueel misbruik, kindhuwelijken en kinderhandel. 

In onze huidige campagne vragen wij het Nederlandse publiek een petitie gericht aan de EU te ondertekenen. Met deze petitie en de resultaten van ons onderzoek roepen wij de Europese Unie op om kinderrechten centraal te stellen in de aanpak van de coronacrisis. 

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan