Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Tot 2022 psychosociale zorg voor slachtoffers explosie Beiroet

19 augustus 2021

De allesverwoestende explosie in de haven van Beiroet van een jaar geleden leidde tot een Giro555 actie. Met de giften kan Terre des Hommes tot 1 augustus 2022 kinderen en hun ouders psychosociale zorg bieden

Hulp voor moeder en dochter dankzij Giro555

Amina is een moeder van drie kinderen, twee zonen en een dochter genaamd Noor (namen om privacy redenen gewijzigd). Het gezin woont in het Mar Elias kamp in Beiroet. Sinds december 2020 krijgt Noor (9 jaar) psychosociale ondersteuning van Terre des Hommes, met dank aan de donaties op Giro555. 

In het begin van de cyclus was Noor een verlegen kind. Haar verlegenheid werd zichtbaar door haar gebrek aan sociale betrokkenheid met andere kinderen. “In het begin kon ik mijn vrienden niet accepteren omdat ik een nieuw lid was. Nu accepteer ik ze” stelt ze. 

Het kind begon geleidelijk aan deel te nemen aan de groepsdiscussies en aan de spelletjes die gericht waren op uiteenlopende onderwerpen zoals emoties, vriendschappen, communicatie, uniciteit, diversiteit, het omgaan met stress, samenwerking, doelen stellen en conflicten oplossen. Wanneer haar gevraagd wordt over diversiteit zegt ze: “We lachen anderen niet uit. Het is waar dat anderen anders zijn, maar het zijn mensen zoals wij.” 

Noor is ook een creatief meisje. Ze wil in de toekomst schrijfster worden. Geïnspireerd door de personages in de verhalen waar ze naar luistert tijdens de sessies, gebruikt ze haar verbeelding om haar eigen verhalen te schrijven, nieuwe scenario’s te creëren en illustraties te tekenen. 

860 kinderen kregen tot dusverre psychosociale ondersteuning (cijfers april 2021)

Amina, die deelneemt aan het ondersteuningsprogramma voor verzorgers, zegt dat deze sessies aan de moeders de ruimte boden om hun ervaringen te delen. Ze stelt: “Wij, de vrouwen, hadden de gelegenheid om onze ideeën te delen, te vertellen wat ons verdrietig maakt, wat ons gelukkig maakt. We hebben er veel baat bij gehad!” Amina benadrukt ook hoe andere moeders gemeenschappelijke zorgen delen, vooral over onderwerpen die verband houden met kinderbescherming en online veiligheid. “Ik wachtte altijd vol enthousiasme op de volgende sessie om te zien welk onderwerp we met de facilitator zouden bespreken”, roept ze uit. 

Volgens Amina heeft dit programma haar en haar kind de mogelijkheid gegeven de dagelijkse routine te doorbreken en de ruimte gegeven voor mentale, emotionele, fysieke en psychologische ontwikkeling, vooral na het trauma dat ze na de ontploffing heeft opgelopen. Ze kan nu al een verbetering zien in het gedrag van Noor omdat ze thuis nu meer betrokken is en meer communiceert.

Lees hier de tussenrapportage augustus 2021 van de Nationale actie Samen in actie voor Beiroet

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan