Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

“Werken in de mijn helpt niet om te leren, school wel”

26 juni 2023

Rosia (10) woont in een klein dorpje in Madagaskar, samen met haar moeder en twee jongere broers en zussen. Het meisje zit nu in het derde jaar van de basisschool. Eerder werkte ze met haar moeder in de micamijnen.

“Ik wil mensen helpen en vooral mijn moeder als ze ooit ziek wordt en behandeld moet worden”. 
“Ik wil mensen helpen en vooral mijn moeder als ze ooit ziek wordt en behandeld moet worden”. 

Werken in de micamijn

Sinds haar achtste werkte Rosia in de mijnen. Zo hielp ze haar moeder die er alleen voor stond. “Ik vond werken niet leuk, ik was vaak moe en ik heb er niets geleerd. Het liefst wilde ik naar school, dus ik ben nu heel gelukkig.”

Oorzaak

Madagaskar is een van de armste landen ter wereld. Bijna de helft van alle kinderen tussen de 5 en 17 jaar werkt. Ongeveer 10.000 kinderen doen gevaarlijk en ongezond werk in de micamijnen. Kinderarbeid is een wereldwijd probleem: naar schatting 160 miljoen kinderen werken. Kinderarbeid tast de gezondheid en de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van kinderen aan.

Duurzame oplossing

Terre des Hommes gelooft in systeemverandering. Daarom pakken we de onderliggende oorzaken van kinderarbeid aan en zorgen we dat kinderen teruggaan naar school. Daarnaast werken we aan een eerlijk loon voor de ouders of families krijgen steun om een alternatief inkomen te genereren. Ook werken we samen met overheden, organisaties en bedrijven.

Toekomstdromen

Rosia krijgt sinds kort onderwijs. Terre des Hommes ondersteunt de dorpsschool met lesmaterialen en draagt bij aan het inkomen van de leerkrachten. Rosia en de andere leerlingen kregen een schooltas, boeken en pennen. Rosia is een snelle en gemotiveerde leerling: “Later wil ik verpleegster worden. Dan kan ik mensen helpen en vooral mijn moeder, als ze ooit ziek wordt.” 

Rosia gaat een betere toekomst tegemoet. Dat gun je ieder kind toch?

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan