Terre des Hommes logoZoeken
Doneer
Strijd mee

Strijd mee

Word donateurPartnersTeken de petitieGeef spullen
Actueel

“Werken in de mijn helpt niet om te leren, school wel”

27 juni 2022
Rosia is 10 jaar oud en woont in een klein dorpje in Madagaskar.

Rosia is 10 jaar oud en woont in een klein dorpje in Madagaskar. Ze woont samen met haar alleenstaande moeder (39 jaar) en haar twee jongere broers en zussen. Rosia zit nu in het derde jaar van de basisschool. Daarvoor werkte ze met haar moeder in de micamijnen. De school die al in het dorp stond, werd per januari 2022 ondersteund door Terre des Hommes: met schooltassen, boeken, materialen en (een deel van) het inkomen van de leerkrachten. Het dorp krijgt ook steun van de Dutch Relief Alliance: eten dat onder de families wordt verdeeld en als lunch wordt geserveerd in de schoolkantine.

Het werk in de micamijn

Rosia werkte in de mijn sinds ze 8 jaar oud was. Ze steunde haar moeder, die alleen voor drie kinderen moet zorgen. “Ik vond het niet leuk om in de mijn te werken. Ik was vaak erg moe. En ik heb niets geleerd in de mijnen. Ik zou er altijd voor kiezen om naar school te gaan, dus ik ben nu heel gelukkig”.

Rosia kreeg spullen als een schooltas, boeken en pennen. En de dagelijkse lunch. Ze is blij dat haar moeder daar nu niet voor hoeft te betalen.

#TheClockisTicking voor veel meisjes zoals Rosia. Rosia is gelukkig weer terug naar school, maar voor 160 miljoen kinderen is kinderarbeid nog steeds de dagelijkse realiteit. In 2015 kwamen 193 wereldleiders overeen om tegen 2025 een einde te maken aan kinderarbeid volgens de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Sluit je aan bij de internationale beweging in de oproep tegen kinderarbeid. Teken de petitie.

Ik teken tegen kinderarbeid

Rosia's dag

06:00 uur : Opstaan
“Ik sta om zes uur op en was dan eerst mijn gezicht. Daarna ontbijten we wat: cactus, fruit of maïs. Daarna help ik mijn moeder met de afwas, het vuur aansteken en koken. Dan, voordat ik naar school ga, speel ik een beetje met mijn vrienden voetbal en allerlei balspelletjes”.

12:00 - 16:00 uur: School 
13:00 uur: Lunch

Rosia gaat van 12.30 uur tot 16.00 uur naar school. Ze zegt dat ze erg van school houdt en van elk vak dat ze leert. “Ik wil meer leren en slimmer zijn: school helpt me om belangrijke dingen te leren kennen”.

De lunch wordt geserveerd rond 13.00 uur en omdat er te veel kinderen zijn om in de kantine te passen, wordt de groep in twee kleinere groepen verdeeld. “We eten rijst, vlees, mais, greens, cassavebladeren en zoete aardappel, daar hou ik van”.

Toekomstdromen

Rosia weet wat ze later wil worden: verloskundige of verpleegster. “Ik wil mensen helpen en vooral mijn moeder als ze ooit ziek wordt en behandeld moet worden”. 

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact
Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte
Aanmelden
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube