Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Werken in de winkels van Terre des Hommes: vrijwilligers vertellen

8 april 2021

Ruim 1700 vrijwilligers zetten zich elke dag in voor de meer dan 40 Terre des Hommes winkels die Nederland telt. Wie zijn deze mensen? En wat motiveert hen om hun tijd en energie te steken in de strijd tegen kinderuitbuiting wereldwijd? Zondag 11 april is het Dag van de Goede Daad, daarom zetten we hen alvast in het zonnetje!

Als vrijwilliger bij Terre des Hommes doneer je met tijd.

“Het liefst doe ik dit werk elke dag”

Gré Hilbrandie (77) is coördinator bij de Terre des Hommes winkel in Assen: “Ik begon in de winkel toen ik 12 jaar geleden met pensioen ging. Ik had altijd in de zorg gewerkt en viel in een groot gat, dus binnen een maand was ik hier al aan het werk. 

Ik koos voor dit vrijwilligerswerk vanwege de combinatie van de tweedehands winkel en het goede doel. Inmiddels kan ik daar ook het sociale aspect aan toevoegen: we hebben al jaren een vaste club vrijwilligers en ook veel vaste klanten. Eenmaal betrokken bij de winkel, gaan mensen vaak niet meer weg. 

Ik vind het fantastisch om de spullen die binnenkomen weer te verkopen voor een mooi bedrag.  Samen proberen we zoveel mogelijk geld in te zamelen voor projecten tegen kinderuitbuiting.”

Lees hier het interview verder

“Het opkomen voor kinderen is de rode draad in mijn leven”

Thea Haverkort (67) is bestuursvoorzitter van de Terre des Hommes winkel in Utrecht: “In 2009 ging ik op zoek naar een goed doel dat zich inzet voor kwetsbare kinderen. Ik kwam bij Terre des Hommes uit en las op de website over de winkels. Omdat er in mijn woonplaats Utrecht nog geen winkel was, belde ik naar het kantoor. Toevallig bleek die week een groepje bij elkaar te komen om een nieuwe winkel op te zetten. Zo raakte ik betrokken. 

Het mooie aan de winkel is: de omzet gaat naar projecten voor kinderen, de spullen krijgen een nieuw leven, het biedt een oplossing voor mensen met een kleine portemonnee én de winkel vervult een sociaal aspect, zowel voor de medewerkers en de klanten, als voor de buurt. Zo zetten we bijvoorbeeld ook acties op in samenwerking met scholen, en brengen we onze overtollige kleding naar de kledingbank verderop in de straat. De gemeente noemt onze winkel ‘de parel van de straat’. Daar doe ik het voor, en ik hoop dit werk nog heel lang te blijven doen.”

Lees hier Thea's interview verder

“Ik word vooral blij van het contact met klanten"

Mariza Looijen (54) is voorzitter, secretaris én winkelmedewerker in de Terre des Hommes winkel in Delft: “De winkel in Delft bestaat al meer dan 25 jaar, en ik kom er al sinds het prille begin. Ik vind het principe van tweedehandswinkels gaaf, en ben dan ook een echte ‘Jans Tweedehands’. Zo’n vijf jaar geleden raakte ik in gesprek met de winkelcoördinator en zij vroeg mij of ik in de winkel wilde komen werken. Nu ben ik winkelmedewerker, en daarnaast inmiddels ook voorzitter en secretaris.

Wij streven er naar ‘de Bijenkorf onder de kringloopwinkels’ te zijn. We ontvangen veel en mooie spullen en we kunnen constateren dat er groei is. Spullen die al lang staan of die we niet kunnen plaatsen, gaan naar de Weggeefwinkel in Den Haag, en oud papier wordt ingezameld door de kerk. Ik vind het belangrijk dat we hiermee ook bijdragen aan duurzaamheid. 

Het werk geeft me veel energie, dus ik hoop me nog lang voor de mooie winkel en het enorm goede doel te blijven inzetten. Zo dragen we bij aan kansen voor ieder kind.”

Lees hier Mariza's interview verder
Laden...

"Ik wilde een zinvolle invulling geven aan mijn pensioen"

Sinds anderhalf jaar werkt Dineke als vrijwilliger voor de kringloopwinkel van Terre des Hommes aan de Koningstraat in Goes, vlakbij de historische haven. "Ik wilde een zinvolle invulling geven aan mijn pensioen. Daarom werk ik als coördinator bric-à-brac en speelgoed bij Terre des Hommes," zegt ze.

Formeel werkt Geerligs één dagdeel per week als vrijwilliger in de winkel. Maar als coördinator van een team van vijf mensen is ze er bijna dagelijks te vinden. "Kijken wat er is binnengekomen, de etalage herschikken en artikelen prijzen. Ik woon in Goes en wandel graag. Daardoor kom ik iedere dag wel even langs in de winkel."

De Dag van de Goede Daad zei Dineke Geerligs aanvankelijk niet zo veel, maar ze hoopt wel dat mensen hierdoor worden geïnspireerd om een goede daad te verrichten. "Ik kan er wel eentje opnoemen", lacht ze, "we willen heel graag vrijwilligers voor Terre des Hommes en we zijn vooral op zoek naar iemand die goed roosters kan maken!"

*Bron: Omroep Zeeland 

Ook werken voor de winkels van Terre des Hommes?

Ontmoet nieuwe mensen en doe mooi werk in de strijd tegen uitbuiting van kinderen. Als vrijwilliger bij Terre des Hommes doneer je met tijd. Ruimte over in je agenda? Zie wat jij kunt doen! Neem contact op met een winkel bij jou in de buurt, of neem een kijkje op de vacaturepagina!

Onze vrijwilliger vacatures
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan