Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

“Wij bieden concrete hulp aan jong getrouwde meisjes"

21 mei 2020

Thangam heeft het hart op de goede plek. De Country Manager van Terre des Hommes in India komt samen met zijn team op voor jong getrouwde meisjes. “Dit is een vergeten groep; wij zorgen onder meer voor onderwijs en leren ze over hun rechten.”

Ondanks dat het aantal kindhuwelijken in India daalt, trouwen jaarlijks nog 1,5 miljoen meisjes voor hun achttiende verjaardag. De regio Karnataka neemt een groot deel van deze huwelijken voor haar rekening die vaak uit armoede en traditie worden gesloten.

Thangam, Country Manager voor Terre des Hommes India en Nepal: “De overheid en uiteenlopende organisaties werken aan het terugdringen van dit vreselijke fenomeen - dat bij wet verboden is - maar voor getrouwde meisjes is weinig aandacht. Officieel bestaan deze huwelijken niet en daarmee vallen deze meisjes tussen wal en schip. Dit maakt mij extra gedreven om juist voor hen op te komen.”    

Kindbruiden hebben rechten

Thangam doet dat via het Terre des Hommes programma IMAGE. Het belangrijkste doel van IMAGE is om jonggetrouwde meisjes bewust te maken van hun rechten waardoor zij beter voor zichzelf kunnen opkomen en de kans op uitbuiting en misbruik afneemt.

Thangam: “We brengen met dit unieke programma ernstige problemen aan het licht, zoals huiselijk geweld, vroegtijdig schoolverlaten, gedwongen seks, zwaar werk en sociaal isolement. Maar wij maken niet alleen de gevaren van kindhuwelijken zichtbaar, we bieden vooral ook concrete hulp.”

Meidenclub

“Al 3.077 meisjes hebben geprofiteerd van hulp op gebied van bescherming, onderwijs, juridische, psychische en medische hulp. Ook krijgen meisjes voorlichting over hun rechten, daarbij betrekken we ook de echtgenoten en de gemeenschap voor meer draagvlak. We hebben ook een meidenclub waar meisjes onder andere hun ervaringen kunnen delen. Naast deze concrete hulp, lobbyen we bij de overheid voor hun rechten en (financiële) bijstand.”

Onderwijs voor een betere toekomst

Een van de bijzondere momenten in zijn werk voor Terre des Hommes was de dag dat zeven meisjes dankzij het IMAGE-programma alsnog hun eindexamen konden doen. “Ik voelde mij zo trots dat ze hun school wisten af te maken, een van de meiden was zelfs al moeder en in verwachting van haar tweede kind. Het mooie was dat haar man haar steunde. We zijn opgekomen voor het recht op onderwijs en hebben ook de familie van deze meisjes laten inzien hoe belangrijk onderwijs is voor een betere toekomst!”

Uitbannen kindhuwelijken

Thangam blijft strijden voor een betere toekomst voor deze jong getrouwde meisjes: “Al lopen we tegen genoeg uitdagingen aan… Kindhuwelijken zijn nog steeds sociaal geaccepteerd en mede door issues als sekseongelijkheid en extreme armoede blijven jonge meisjes op grote schaal trouwen.” 

Gelukkig staat Terre des Hommes niet alleen in haar strijd tegen kindhuwelijken, dat doen we samen met andere partners en ook de Indiase overheid wil dit fenomeen voor 2030 uitbannen. 

Lees meer over IMAGE
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan