Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Bangladesh

In Bangladesh wonen 150 miljoen mensen dicht op elkaar. Het is een arm land. Een op de vier heeft niet genoeg geld voor eten, kleren en onderdak. Tien procent is zelfs extreem arm. De meeste mensen wonen in de grote steden. In de drukte worden veel kinderen uitgebuit. Ze moeten op jonge leeftijd werken om het gezin te helpen. Of worden seksueel uitgebuit en verkocht als spullen. Veel meisjes moeten al vroeg trouwen. Zodat de familie niet meer voor ze hoeft te zorgen en geld overhoudt. Zij worden vaak misbruikt. Wij strijden in Bangladesh tegen uitbuiting van kinderen. We bieden kinderen een veilige plek, onderwijs, medische hulp en juridische steun. We voeren actie bij overheden en lichten gemeenschappen voor over de rechten van kinderen. Aan Rohingya kinderen en hun gezinnen die op de vlucht zijn voor geweld in Myanmar bieden we noodhulp. Strijd mee. Stop de uitbuiting van kinderen in Bangladesh.

Actueel

20 april 2023

Samen maken we impact

Dankzij de steun van onze donateurs, vrijwilligers en partners hebben we in de afgelopen vijf jaar veel bereik…

Ons werk in Bangladesh

Onderwijs is zeer belangrijk In een land met zoveel armoede. Het biedt kinderen die werken de kans op een beter bestaan. Daarom richten wij ons vooral op het (weer) naar school krijgen van kinderen.

Er werken zo’n 7,2 miljoen kinderen in Bangladesh. Vooral in Dhaka en Chittagong. Zij zijn niet ouder dan 14. Bijna een op de zes doet gevaarlijk werk dat niet wordt gecontroleerd door de overheid. Deze zogenaamde informele economie bestaat onder meer uit afval ophalen, werken in autofabrieken en chemische werkplaatsen, sjouwen in de haven en werken als hulpje van chauffeurs.

Wij bieden kinderen de kans om een vak te leren. En we zorgen dat zoveel mogelijk kinderen die nu nog niet werken, gewoon op school blijven. Omdat ze daar recht op hebben. Ook werken we met bedrijven aan meer veiligheid en scholing van kinderen die er werken. We voeren actie om de nadelen van kinderarbeid duidelijk te maken. Zodat minder kinderen worden uitgebuit.   

Doneer

Seksuele uitbuiting

Naar schatting worden er in Bangladesh bijna 30.000 meisjes seksueel uitgebuit. Velen werken in bordelen. De rest op parkeerterreinen, busstations en in parken. Maar ook online.

Bangladesh kent 18 officiële rosse buurten. De kinderen die daar opgroeien weten niet beter. Veel jongens worden pooier. De meisjes volgen hun moeder als sekswerker. Vaak al voor hun twaalfde.

Slachtoffers van seksuele uitbuiting bieden wij medische zorg en juridische steun. We helpen ze met onderwijs, zodat ze een vak leren. En bieden ze de kans om ander werk te vinden. 

Met internetbedrijven en telefoonmaatschappijen werken we aan betere bescherming tegen online uitbuiting. We lichten gemeenschappen voor en helpen instellingen meer op de kinderen te letten. De overheid sporen we aan om wetten beter na te leven.

Kinderhandel en onveilige migratie

Kinderen in Bangladesh die rondzwerven of op de vlucht zijn, lopen groot risico. Ze worden vaak opgepakt door handelaren en verkocht. Om zwaar, ongezond en gevaarlijk werk te doen. Onbetaald.

Wij bieden een veilige plek aan deze kinderen. En voeren veel actie om hun situatie onder de aandacht  te brengen van politie, advocaten en rechters. Zodat zij kinderen beter kunnen beschermen. Daarnaast hebben we uitgebreid contact met de nationale overheid en andere instanties. Om hun beleid aan te passen, en met wetten te komen tegen handel in mensen. Tegen kinderhandel.  

Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in Bangladesh

Praten over seks en seksualiteit is een groot taboe in Bangladesh. Het is daarom lastig om veel problemen aan te pakken. Men denkt dat openheid juist zorgt voor méér seks voor het huwelijk. Vroege zwangerschappen, kindhuwelijken en medische en geestelijke problemen bij seksueel misbruik blijven zo slecht behandeld. Er zijn bijna geen diensten die hierbij kunnen helpen.

Wij zorgen dat getrouwde meisjes, kinderen die in bordelen zijn geboren en meisjes uit de armste delen van de bevolking, de Dalit-kaste, mondiger worden. Zodat ze beter voor zichzelf opkomen. Ook helpen we ze met medische steun. En met advies over hun recht om seksualiteit gezond en veilig te beleven. Bijvoorbeeld door zelf te bepalen of en wanneer ze kinderen willen.

Wij strijden voor aanpassing van mentaliteit. Via voorlichting die past binnen de cultuur. Zodat kindhuwelijken, misbruik en gedwongen zwangerschappen verdwijnen.

Iedereen heeft het recht om zelf over hun seksualiteit te beslissen. Strijd mee. Stop seksuele uitbuiting van kinderen in Bangladesh.

Contact

Road No-11, Dhanmondi, Dhaka-1209 20 1e verdieping
Bangladesh
India
routebeschrijving
+88-(0)2-48110265

Openingstijden

Maandag t/m Zaterdag
12:00 - 16.00
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube