Terre des Hommes logo
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
Doneer
Strijd mee
HomeOnze missieWat we doenOnze winkelsZoekenDoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werken

Onze organisatie

Terre des Hommes strijdt al vanaf 1965 tegen uitbuiting van kinderen. Maak kennis met onze organisatie, onze vrijwilligers en ambassadeurs. Zie wie wij zijn.

Ruim een halve eeuw actief tegen uitbuiting van kinderen

Terre des Hommes Nederland strijdt al 55 jaar tegen uitbuiting van kinderen. Wereldwijd. Van diep in Azië tot aan het Midden-Oosten en Afrika komen we op voor de rechten van het kind.

De naam Terre des Hommes betekent mensen der aarde. Het komt van het gelijknamige boek van de Fransman Antoine de Saint-Exupéry, piloot van een postvliegtuig en schrijver in WOII.  Door zijn werk zag hij veel van de wereld en kwam hij tot de conclusie: “er is geen derde wereld. Er is één wereld en daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor.”

Met die gedachte richtte de Franse journalist en apotheker Edmond Kaiser in Lausanne Terre des Hommes op. “Omdat ieder kind de kans heeft grote talenten te ontwikkelen, als het goed wordt verzorgd.” 

In 1968 zijn we vanuit Nederland met onze programma’s begonnen in Oost-Afrika. Ook in Azië en het Midden-Oosten zijn we al jarenlang actief. Inmiddels werken we in 15 landen. We helpen de kwetsbare kinderen. We kijken nooit naar geloof, huidskleur, geslacht of cultuur.

Lees meer over onze geschiedenis

Onze mensen

Stefanie Verhoeven

"Met elk item wat ik in de winkel verkoop kan ik kinderen helpen uit uitbuitingssituaties én krijgen items een tweede leven, dat is toch fantastisch?!"

Tineke Knoester

"Het is voor een stichting vrij uniek: door het hele land zijn 43 Terre des Hommes winkels te vinden. Ze worden volledig gerund door vrijwilligers, die van onschatbare waarde zijn."

Roelof Hemmen - ambassadeur Terre des Hommes

Roelof Hemmen

“Rijke mannen die aan de andere kant van de wereld kinderen dwingen dingen te doen die ze niet zouden moeten doen. Ellendelingen zijn het.”

Chankanha Lok, Communications Intern, Terre des Hommes

Chankanha LOK

"Terre des Hommes is waar ik mijn potentieel begon te ontdekken, met dat potentieel denk ik dat ik kinderen kan helpen om hun rechten te ontdekken en te vechten voor hun rechten."

Thangam Ponpandian

"We brengen met dit unieke programma ernstige problemen aan het licht, zoals huiselijk geweld, vroegtijdig schoolverlaten, gedwongen seks, zwaar werk en sociaal isolement. Maar wij maken niet alleen de gevaren van kindhuwelijken zichtbaar, we bieden vooral ook concrete hulp.”

Khalid Siddiqi, Programme Manager, Terre des Hommes

Khalid Siddiqi

"Er zijn geen mitsen en maren in de mensenrechten; degenen die zich uitspreken, zouden dat moeten kunnen en degenen die zich niet kunnen uitspreken, verdienen een stem. Ik heb geleerd dat zolang er iemand is die gemarginaliseerd, uitgebuit of onderdrukt wordt, we niet kunnen spreken van rechtvaardigheid of gelijkheid. Het is iedereen of niemand."

Elisa Wubs

"Kinderarbeid zorgt voor armoede en ontzegt kinderen een kindertijd en een toekomst. Kleine handen kunnen beter een pen vasthouden dan een pikhouweel. Stop kinderarbeid!"

Samen één federatie

Terre des Hommes Nederland maakt deel uit van een netwerk van acht aparte organisaties die nauw samenwerken. We noemen dit de Terre des Hommes International Federation.

Er zijn Terre des Hommes organisaties in Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Spanje en Zwitserland. Daar zit ook de Terre des Hommes Foundation.

Terre des Hommes is door Edmond Kaiser opgericht in 1960. Er was toen oorlog in Algerije. Veel kinderen daar kregen geen hulp. Terre des Hommes begon met medische steun voor kinderen met tuberculose.

In 1966 kwamen Terre des Hommes groepen uit Nederland, Duitsland en Frankrijk samen. Zij besloten de krachten te bundelen in de Terre des Hommes Foundation .

Per land halen we geld op en ontwikkelen we programma’s. We helpen elkaar en zorgen dat we geen dubbel werk doen. Strijd mee. Stop de uitbuiting van kinderen.  

Onze ambassadeurs

De ambassadeurs van Terre des Hommes zetten zich belangeloos in om onze strijd tegen kinderuitbuiting onder de aandacht te brengen. Wij zijn blij met de enthousiaste steun van Roelof Hemmen, Lucy Woesthoff, Thekla Reuten en de 3JS.

Toezicht

De Raad van Toezicht houdt toezicht op de directie en op de algemene gang van zaken binnen de organisatie. De Raad stelt het beleid van Terre des Hommes op hoofdlijnen vast, ziet toe op de uitvoering ervan, fungeert als klankbord en geeft advies.

Ons jaarverslag

We vinden het belangrijk je te laten weten wat er met donaties gebeurt. En welke resultaten we realiseren. In filmpjes, foto’s en verhalen tonen we ieder jaar wat we hebben bereikt in de strijd tegen uitbuiting van kinderen.

Gedragscodes, richtlijnen en statuten

Als je geld geeft aan een goed doel, dan wil je er zeker van zijn dat het geld goed besteed wordt. Wij zijn ons als goed doel extra bewust van de verantwoordelijkheid die we hebben om jouw geld zorgvuldig te besteden. Daarom maken we gebruik van in- en externe regels om de kwaliteit, integriteit en effectiviteit van ons werk te waarborgen en daarin transparant te zijn.

De taken en bevoegdheden van de directeur en de Raad van Toezicht van Terre des Hommes Nederland zijn daarom vastgelegd in statuten.

Daarnaast houden we ons aan een aantal gedragscodes en richtlijnen. Als onderdeel van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid hecht Terre des Hommes aan een sterk integriteitsbeleid. 

Statuten

Download statuten

Child Safeguarding Policy

Gedragscode Social Media

Gedragscode ongewenste gedragingen

Gedragscode tegen corruptie, omkoping en fraude

Gedragscode gebruik computer, internet, en email

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden