Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Onze projecten

Aanpak kinderhandel Bangladesh

De laatste jaren is kinderhandel in Bangladesh toegenomen, mede als gevolg van de COVID-19-pandemie. Samen met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werkt Terre des Hommes aan een programma om de toename van kinderhandel voor seks of arbeid tegen te gaan.

Child trafficking has been on the rise in Bangladesh as a result of the COVID-19 pandemic.

Mahmudul Kabir

Landenmanager Bangladesh

“Het one-stop digitale servicecentrum maakt het registreren en melden van kinderhandel voor seks of arbeid eenvoudiger. Het biedt steun aan slachtoffers en mobiliseert tegelijkertijd de bevolking zowel offline als online.”

Achtergrond

Mensenhandel en specifiek kinderhandel zijn gegroeid tijdens de pandemie. Tegelijkertijd verslechterde het vangnet juist, het systeem dat mensenhandel signaleert en zorgt voor verwijzing en hulpverlening aan de slachtoffers.

In Bangladesh werken Counter Trafficking Committees (CTC) die op lokaal niveau slachtoffers van kinderhandel identificeren en zorgen voor verwijzing naar de juiste hulpverlening. De aanhoudende beperkingen tijdens COVID-19 maakten het moeilijk om slachtoffers persoonlijk te ontmoeten en te ondersteunen. Voor online hulp misten de CTC's de middelen, kennis en vaardigheden om slachtoffers bij te staan. Slachtoffers van kinderhandel bleven zo onzichtbaar en verstoken van de hulp die ze nodig hadden.

Met ons project creëren we bewustzijn bij meisjes, jongens en jonge vrouwen over de risico's van kinder - en mensenhandel in de nasleep van de COVID-19 pandemie. We stimuleren de bevolking om mensenhandel te rapporteren met behulp van digitale tools. De CTCs hebben geleerd hoe ze online meldingen kunnen doen. Slachtoffers worden gemotiveerd niet alleen aangifte te doen maar ook hulp te zoeken, zoals psychosociale begeleiding.

Doneer eenmalig of regelmatig

Doel

In dit project zet Terre des Hommes een meldings- en verwijzingssysteem op voor alle gevallen van kinderhandel, seksuele uitbuiting en arbeid van kinderen in Bangladesh.

Aanpak

We pakken kinderhandel in Bangladesh aan door:

Servicecentrum
Training van hulpverleners
Coördinatie van bestaande initiatieven

Onze aanpak werkt

In onze strijd tegen kinderhandel in Bangladesh hebben we in 2022 veel bereikt:

  • het servicecentrum is opgezet en heeft inmiddels 610 gebruikers; 26 organisaties hebben zich aangesloten bij het servicecentrum
  • 80 gevallen van kinderhandel zijn gemeld via het systeem; alle slachtoffers zijn verwezen naar de juiste hulpverlening
  • 184 CTC-leden en 600 hulpverleners zijn getraind
  • 190.000 mensen zijn bereikt in de bewustwordingscampagne
  • 248 jongens en meisjes hebben meegewerkt aan bewustwordingsactiviteiten in school

Partners

Viamo is een global social enterprise gespecialiseerd in mobiele en andere ICT oplossingen voor ontwikkelingsdoeleinden. 

INCIDIN Bangladesh richt zich op onderzoek, advocacy en capaciteitsopbouw van de samenleving, met als doel een pluriform, democratisch Bangladesh. 

Gerelateerd nieuws

20 april 2023

Samen maken we impact

Dankzij de steun van onze donateurs, vrijwilligers en partners hebben we in de afgelopen vijf jaar veel bereik…

1 januari 2023

Hoe Rakib weer aanhaakte op de universiteit en zich ontpopte tot leider en activist

Met zijn eerste diploma op zak zou de 19-jarige Rakib uit Bangladesh gaan studeren aan de universiteit. Maar h…

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube