Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Onze projecten

Actie tegen kinderarbeid in Kenia

Drie op de tien Keniaanse kinderen moeten werken om te overleven. In de regio Busia, op de grens van Kenia en Oeganda ligt dat cijfer nog hoger en zijn veel kinderen het slachtoffer van kinderarbeid. Zij leven in diepe armoede en worden gedwongen om zwaar en gevaarlijk werk te doen. Samen met onze partner Investing in Children and their Societies (ICS) komen we in actie tegen kinderarbeid.

Evans Munga

Project Manager- Kenya

Achtergrond

Kinderarbeid is ontzettend schadelijk voor de gezondheid en ontwikkeling. Kinderen maken lange dagen en doen werk dat niet past bij hun leeftijd en ze zelfs in gevaar brengt, bijvoorbeeld met gevaarlijke gereedschappen of met giftige stoffen. Ze werken als motortaxichauffeur, in hotels, eetstalletjes, op de markt, in de bouw of in de huishouding. En sommigen treffen het nog erger. Er zijn ook kinderen die worden geronseld om te smokkelen of die in de prostitutie worden gedwongen.

Armoede is de grootste risicofactor voor kinderarbeid. Kinderen groeien op in gezinnen waar niet genoeg te eten is en waar geen geld is voor school. Een tweede risicofactor is de gezinssituatie. Veel kinderen komen uit eenoudergezinnen of gezinnen die gerund worden door oudere kinderen. Bovendien weten ouders niet wat kinderarbeid is en hoe ze hun kind moeten beschermen.

Extra risico in regio Busia

De uitbuiting vindt op verschillende manieren plaats. Kinderen hebben geen idee van een minimumloon. Ze worden voor een schijntje aan het werk gezet of ze werken lange dagen zonder salaris, in ruil voor eten en onderdak. Bovendien schendt kinderarbeid de basisrechten die ieder kind heeft. Kinderarbeiders kunnen niet spelen, gaan niet naar school en krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. Kinderen weten zelf niet dat kinderarbeid een vorm van misbruik is en dat hun rechten ernstig worden geschonden. Zij zijn alleen maar druk met overleven.

In de grensregio tussen Kenia en Oeganda lopen kinderen extra risico. Zij worden minder goed gecontroleerd aan de grensovergang en zijn daarom een makkelijk doelwit voor mensen met slechte bedoelingen. Zo zijn er mensenhandelaren die kinderen meenemen over de grens. Daar worden ze verkocht als goedkope arbeidskracht of om seksueel te worden uitgebuit. Of kinderen worden uitgebuit door vrachtwagenchauffeurs en ingezet voor illegale activiteiten zoals drugssmokkel.

Doel

Ons doel voor 2025 is om 10.000 kinderen en 50.000 familieleden en gemeenschapsleden te informeren, te helpen en te mobiliseren in de strijd tegen kinderarbeid.

De focus ligt zowel op preventie als op het aanpakken van kinderarbeid. We mobiliseren en trainen betrokkenen, waaronder kinderen, om op te komen voor hun rechten en systemische verandering te eisen.

Doneer nu

Aanpak

Om in de regio Busia kinderarbeid te signaleren én aan te pakken, zoeken we proactief de samenwerking op met:

  • Kinderen en gezinnen
  • Dorpsoudsten, kerkleiders en vrijwilligers uit de lokale gemeenschap
  • Lokale overheden
  • Ondernemers in de dienstverlenende sector
Kinderen voorlichten
Signaleren van kinderarbeid
Ouders voorlichten en ondersteunen
Samenwerken met overheden
Ondernemers voorlichten

Partner

In dit project werkt Terre des Hommes samen met de organisatie Investing in Children and their Societies (ICS).

ICS biedt kinderen een veilige en stimulerende omgeving om in op te groeien. Dat betekent dat ze beschermd zijn tegen geweld en misbruik en dat hun ouders de middelen hebben om ze te voeden, te kleden en naar school te sturen. Samen hebben we de kennis, middelen en slagkracht om het enorme probleem van kinderarbeid succesvol aan te pakken.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan