De armoede in Oeganda maakt kinderen kwetsbaar voor kinderhandel en uitbuiting. Hopend op een betere toekomst, trekken veel kinderen van het platteland naar de stad. Daar belanden ze vaak op straat en worden ze uitgebuit. Deze kinderen zijn een makkelijk slachtoffer voor criminelen. Wij bestrijden de uitbuiting van kinderen, halen ze van de straat, zorgen voor opvang, onderwijs én armoedebestrijding.
Armoede is een groot probleem in het Oost-Afrikaanse land. Meer dan de helft van de families leeft onder de armoedegrens. Veel ouders zijn daardoor niet in staat voor hun gezin te zorgen. Maaltijden worden overgeslagen omdat ze niet genoeg voedsel kunnen kopen.
Kinderen trekken daarom massaal naar de grote stad, op zoek naar een betere toekomst. De kinderen leven vaak dag en nacht op straat of in krotten en hebben weinig te eten. Er zijn naar schattingen tussen de 10.000 tot 20.000 straatkinderen in de steden van Oeganda.
Deze kinderen worden vaak uitgebuit door criminelen of zijn daar extra kwetsbaar voor. Zij worden bijvoorbeeld verhandeld, als huishoudhulp of als seksslaaf. Of kinderen worden in bordelen gestopt. Er zijn ook criminele organisaties die bedelende kinderen inzetten alsof het werknemers zijn van hun bedrijf.
Die criminele organisaties zijn heel gewiekst en weten precies waar de armste dorpen zijn om kinderen te ronselen. Ouders geven vaak zelfs toestemming om hun kinderen mee te nemen. De mannen beloven om werk voor hun kind te zoeken. Als kinderen op eigen houtje gaan, hopen de ouders dat ze een baan vinden of kunnen studeren. Vaak zijn vader en moeder zich niet bewust van de gevaren: kinderhandel, misbruik en seksuele uitbuiting. Wij bestrijden deze vreselijke uitbuiting van kinderen.
Terre des Hommes wil het groeiende aantal kinderen op de straten in Kampala, een halt toe roepen. Dat doen we samen met onze lokale partnerorganisatie Dwelling Places.
Nadat wij kinderen van de straat hebben gehaald, zorgen we voor opvang en (psychosociale) zorg. We helpen kinderen terug naar huis, we zorgen voor onderwijs en investeren in armoedebestrijding door ook de ouders of verzorgers van kinderen te helpen een beter inkomen te genereren.
Uiterlijk september 2022 willen we de volgende doelen bereiken:
Bescherming
Gespecialiseerde zorg
Onderwijsondersteuning
Zelfvoorzienend
De sociaal werkers van onze partner Dwelling Places gaan in steden als Kampala de straat op en benaderen kinderen. Zij doen dat regelmatig zodat zij een bekend gezicht worden en het vertrouwen van de jongens en meisje winnen. Kinderen krijgen voorlichting over de hulp die zij kunnen krijgen en uiteindelijk is het aan de kinderen om te hulp te aanvaarden.
In het opvanghuis van Dwelling Places krijgen ze eerst de kans om aan te sterken. Veel kinderen zijn ondervoed, zitten onder de luizen en hebben (psychosociale zorg) nodig. Tegelijkertijd krijgen ze onderwijs en afhankelijk van de leeftijd leren zij allerlei beroepsvaardigheden.
Dankzij de steun van onze donateurs, vrijwilligers en partners hebben we in de afgelopen vijf jaar veel bereik…
John is 9 jaar en woont in Oeganda. Hij wil later een ‘sterke, verantwoordelijke man’ zijn. Hij wil zijn moede…
Deze vrolijke jongen is Benjamin uit Oeganda. Hij is twaalf en woont bij zijn grootouders. Zij voeden hem met…
In de hoofdstad Kampala leven ruim 4.000 kinderen op straat. Veel van deze kinderen komen uit plattelandsdorpe…
De 14-jarige Eric werd gevonden in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Daar zwierf hij op straat en moest hij d…
Onze lokale partner in Oeganda is Dwelling Places. Een organisatie die zich al twintig jaar inzet voor de meest kwetsbare kinderen, waaronder gezinnen in krottenwijken, vondelingen en kinderen die op straat zijn beland. Samen zorgen we voor concrete hulp en een uitzicht op een goede toekomst.
Daarnaast zetten we ons via The Global Fund to End Modern Slavery (GFEMS) in voor preventie van kinderuitbuiting door de landelijke regels voor kinderbescherming lokaal toe te passen. Zo willen we voorkomen dat kinderen te makkelijk verdwijnen.
Onze aanpak heeft effect
In 2021 zijn er maar liefst 2.531 kinderen van de straat gehaald of hebben we kunnen voorkomen dat zij daar zijn beland. Maar hulp is nog steeds hard nodig, en dat kunnen we niet alleen.