Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Publicaties

Beauty and a beast

KINDERARBEID IN INDIA VOOR SPRANKELENDE AUTO'S EN COSMETICA

Mica

Mica is een mineraal. Het zorgt voor het glinsterende effect van auto's. Bovendien is het een vast ingrediënt in make-up en zorgt voor de glitter in bijvoorbeeld nagellak, lippenstift en oogschaduw. 

Mica is vernoemd naar zijn vermogen om licht te reflecteren en te breken. Andere kwaliteiten zijn de weerstand tegen hoge temperaturen en het vermogen om te isoleren tegen elektriciteit. Mica heeft een gelaagde structuur en kan worden opgesplitst in zeer dunne platen.

Mica wordt vooral in India en China gedolven, gevolgd door de VS en Europa. In India vindt ongeveer driekwart van de mijnbouw plaats rond de grens van de staat Jharkhand en de staat Bihar, en ongeveer 90% van de mijnbouw is illegaal. De Indiase staten Jharkhand en Bihar zijn de thuisbasis van 's werelds grootste mica-mijnbouwgebied en nemen naar schatting 25% van de totale wereldproductie voor hun rekening.

Jharkhand en Bihar behoren tot de Indiase staten met de hoogste armoedecijfers en ook de alfabetisering en het schoolbezoek liggen onder het gemiddelde. Binnen het belangrijkste micamijnbouwgebied van Jharkhand/Bihar bedroeg het analfabetisme cijfer van de plattelandsbevolking in 2011 40%, volgens de laatste uitgebreide volkstelling in India. Armoede en analfabetisme zijn onderliggende oorzaken van kinderarbeid.

Het gebruik van mica kan wereldwijd worden onderverdeeld in drie categorieën:

  • Mica als parelmoerpigment: Parelmoerpigmenten worden toegevoegd aan verven/coatings, cosmetica, kunststoffen en inkt met als voornaamste doel een sprankelend effect te creëren. Fabrikanten van parelmoerpigmenten zijn verantwoordelijk voor 60% van de tonnages en de exportwaarde van Jharkhand en Bihar.
  • Mica in de elektronicasector: Mica wordt gebruikt in föhns en broodroosters, en voor de elektrische isolatie van kabels, condensatoren (oorspronkelijk bekend als condensatoren) en pendelaars.
  • Mica als functionele vulstof: Mica wordt gebruikt in gipsplaat, vezelcement, oliehoudende boorvloeistoffen, kunststoffen, shampoos en conditioners. Naast coatings zijn er verschillende toepassingen van mica in de automobielsector, waaronder banden, bitumenfolies, remblokken en koppelingen.

Dit rapport richt zich op kinderarbeid in Jharkhand/Bihar voor de winning en verwerking van mica en op de rol van Nederlandse bedrijven en de belangrijkste producenten van perenpigmenten wereldwijd.

Download het raport
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan