Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Publicaties

Resultaten Building Back Better: het midterm report

Het Building Back Better programma van de Down to Zero alliantie is gericht op het bestrijden van seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren in de context van Covid-19. Halverwege het programma maken we de balans op - wat hebben we al gedaan en bereikt, en wat ligt nog in het verschiet.

Kinderen en jongeren worden bewust gemaakt van hun rechten, waaronder seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

Terre des Hommes, Plan International, Defence for Children-ECPAT, Free a Girl en ICCO (part of Cordaid) zetten zich - in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken - via de alliantie Down to Zero in een aantal landen in Azië en Latijns-Amerika in om kinderen en jongeren te beschermen tegen seksuele uitbuiting. Building Back Better richt zich specifiek op seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren in de context van Covid-19.

Download midterm report

Online veiligheid

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat Covid-19 de risico’s op seksuele uitbuiting vergroot - onder meer door schoolsluiting, het feit dat meer jongeren vaker zonder toezicht online zijn, en toegenomen economische onzekerheid van gezinnen. Daarom werkt Down to Zero explicieter op vormen van seksuele uitbuiting die online plaatsvinden zoals sexting, live streaming, delen en ontvangen van seksueel getinte boodschappen/plaatjes, grooming. 

Bewustwording

Kinderen en jongeren worden bewust gemaakt van hun rechten, waaronder seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Ook krijgen ze inzicht in waar de gevaren liggen op social media en online platforms en hoe ze deze veilig kunnen gebruiken. Ze hebben meer kennis over hun lichaam en seksualiteit, zijn weerbaar en weten hoe actie te ondernemen, bijvoorbeeld door hulp te zoeken. Ook andere actoren die met kinderen en jongeren werken of voor hen zorgen worden in deze materie getraind, zodat zij met hen kunnen praten en hen kunnen begeleiden. 

Lobby bij regering en bedrijfsleven

Ook op nationaal en internationaal niveau vestigen we aandacht op seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren. We voeren nationaal en internationaal lobby, bijvoorbeeld om online seksuele uitbuiting strafbaar te stellen. Onze lobby op EU niveau richt zich op het via wetgeving verplicht maken van een standaard voor social media en online platforms waarin het veiliger is voor kinderen en jongeren om er gebruik van te maken, het ‘safety by design’ principe.

Reis en toerismesector

In de reis en toerismesector werken we samen met het bedrijfsleven, om de risico’s van seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren tegen te gaan. Steeds meer formele en informele horecagelegenheden worden getraind in 'The Code': een gedragscode om adequate maatregelen te nemen tegen de seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren in de sector. 

Samen tegen seksuele uitbuiting van kinderen

De toegevoegde waarde van werken in een alliantie is het samen aanpakken van verschillende aspecten van seksuele uitbuiting van kinderen. Unieke bijdragen van verschillende betrokken actoren zorgen ervoor dat kinderen, jongeren en anderen kinderrechten inclusief hun Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten kennen en toepassen.

Terre des Hommes, Plan International, Defence for Children-ECPAT, Free a Girl en ICCO (part of Cordaid) zetten zich - in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken - via de alliantie Down to Zero in een aantal landen in Azië en Latijns-Amerika in om kinderen en jongeren te beschermen tegen seksuele uitbuiting.

Lees meer over Down to Zero
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan