Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Wereldwijde Mica-mijnbouw en de impact op de rechten van kinderen

Kinderen lijden in de diepten van de illegale mica-mijnen in India. Onderzoek in 2016 bracht de dood van zeven kinderen in een periode van slechts twee maanden aan het licht. Schaafwonden, botbreuken en longziekten maken deel uit van het dagelijkse bestaan van kinder-mica-mijnwerkers. 

De eerste mica onderzoeken van SOMO en Terre des Hommes in 2015 schatten dat tot 22.000 kinderen betrokken waren bij mica mijnbouw in de Indiase staten Jharkhand en Bihar. Dit was een duidelijke indicatie dat industrieën en bedrijven die gebruik maken van uit India afkomstige mica direct bijdragen aan de ergste vormen van kinderarbeid. 

Veel bedrijven betrekken hun mica uit India, vanwege de enorme hoeveelheid hoogwaardig mica die in het land beschikbaar is. India is echter niet het enige land waar mica wordt gewonnen, noch het enige land waar kinderen in mica-mijnen werken. Mica wordt gebruikt om producten als cosmetica en verf te laten glimmen. Maar de andere buitengewone kwaliteiten - waaronder perfecte splitsing, flexibiliteit, elasticiteit, chemische inertie, infusie, lage thermische en elektrische geleidbaarheid en hoge diëlektrische sterkte - verklaren het brede gebruik van het mineraal in vele sectoren. Mica is vooral essentieel voor de elektronica-industrie. 

In het kader van het Responsible Mica Initiative en de dialogen tussen Terre des Hommes en bedrijven in diverse sectoren werden vragen gesteld over de risico's van kinderarbeid en andere mensenrechtenschendingen bij de mica-extractie. Deze vragen hadden betrekking op staten buiten Jharkhand en Bihar in India, maar ook op de mica-winning buiten het land. Het resultaat was deze wereldwijde scopingstudie over mica winning en de mogelijke gevolgen voor de rechten van kinderen, die erop gericht is deze vragen aan te pakken. 

Doelstellingen van het onderzoek

De belangrijkste doelstellingen van deze studie zijn het in kaart brengen van de wereldwijde micaproductie en het vaststellen van directe of indirecte verbanden met kinderarbeid of andere relevante schendingen van de rechten van het kind.  De studie kijkt naar zowel de vraag als het aanbod op de wereldwijde mica-markt. Aangezien de vraag de productie aanjaagt, identificeert het onderzoek de industrieën - waaronder de elektronica- en automobielsector - die de belangrijkste gebruikers van mica zijn.

Het rapport probeert ook de status van risicogebaseerde due diligence-processen voor mica onder de verschillende industrieën te onderzoeken. Arbeidsconflicten en productie-, export- en importstatistieken over de winning van mica in de vijftien grootste niet-westerse en vijf grootste westerse micaproducerende landen worden onderzocht.

Download het rapport
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan