

Joining Forces for Africa

Met het ACTE-project pakken wij in Zuid-Madagaskar kinderarbeid aan in de micasector via activiteiten in gemeenschappen, en lobby en belangenbehartiging op nationaal niveau.
Dit doen wij vanuit de Joining Forces Alliance, een alliantie van de de zes grootste kinderrechten ngo’s. Terre des Hommes heeft het driejarige programma (2023-2025) ‘Joining Forces for Africa (JOFA)’ opgezet en het project in Madagaskar ‘Acting to end child labour (ACTE)’ maakt hiervan onderdeel uit.
Samen bestrijden we met steun van de EU de ergste vormen van kinderarbeid in Burkina Faso, Madagaskar, Mali en Malawi. Terre des Hommes voert het ‘JOFA ACTE-project’ uit in Madagaskar in nauwe samenwerking met Save the Children en lokale partners.
Wat kun jij doen?
Helpen kan op allerlei verschillende manieren en is gemakkelijker dan je denkt.

Jouw hulp is onmisbaar
Jouw bijdrage maakt een wereld van verschil voor kinderen. Of je nu je spullen doneert of koopt in onze winkels, vrijwilliger wordt, doneert of een actie opzet.
Samen maken we een wereld van verschil, want gewoon kind zijn gun je toch ieder kind?
-
Philemon Ndremana
Project Manager – JOFAWe hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om een einde te maken aan de ergste vormen van kinderarbeid. Laten we onze kinderen koesteren en beschermen voor een betere toekomst en kinderarbeid voor eens en altijd stoppen.
Achtergrond
Madagaskar is een van de armste landen in de wereld. Bijna de helft van alle kinderen tussen de 5 en 17 jaar oud werkt. Een derde van deze kinderen werkt onder gevaarlijke omstandigheden. Ongeveer 10.000 kinderen werken in de micamijnen, die in zuiden van het land zijn geconcentreerd. Het is een ongezonde en gevaarlijke omgeving.
Het is ook het armste deel van het land. De meerderheid van de bevolking leeft van landbouw en is hiervoor afhankelijk van regen. Het levensonderhoud wordt steeds moeilijker door de voortdurende droogte en voedselonzekerheid, verergerd door klimaatverandering. Veel gezinnen moeten daarom (ook) in de micamijnbouw werken om te overleven.
Kinderen werken mijnbouw
Kinderen van amper vijf jaar moeten al meewerken, maar ook baby’s en peuters gaan mee bij gebrek aan kinderopvang of school. Gezinnen in de geïsoleerde micamijnbouwdorpen hebben vaak geen toegang tot sociale basisvoorzieningen, zoals onderwijs, water en gezondheidszorg.
De werkomstandigheden zijn ongezond en gevaarlijk. De meeste kinderen en volwassenen werken zonder adequate werk- en beschermingsmaterialen. De omgeving is stoffig, warm, er is een gebrek aan zuurstof en drinkwater. Zij kampen met rugklachten, hoofdpijn, ademhalingsproblemen, oogklachten en hoofdpijn. Ondanks dat vaak het hele gezin meewerkt, kan kunnen zij maar een maaltijd per dag veroorloven.
Doelen
- Vaardigheden van kinderen, gezinnen en gemeenschappen versterken om deze kinderarbeid aan te pakken en hen bewust te maken van de gevaren en alternatieve inkomstenbronnen ontwikkelen zodat kinderen niet meer hoeven te werken maar naar school kunnen.
- Capaciteitsversterking van lokale en nationale instanties en systemen om inclusieve, gendersensitieve en veilige alternatieven op te zetten ter voorkoming en bestrijding van de ergste vormen van kinderarbeid.
- Ondersteuning van overheids- en andere instanties om de ergste vormen van kinderarbeid te voorkomen en te verminderen, de samenwerking, effectiviteit, zichtbaarheid en transparantie te verbeteren.
Onze aanpak
Oprichting van kinderrechtenclubs
Oprichting van kinderrechtenclubs en training van clubleden in kinderrechten, levensvaardigheden en lobby-technieken.
Ondersteuning van kinderrechtenclubs
Ondersteunen van kinderrechtenclubs om het bewustzijn van kinderrechten in hun gemeenschappen te vergroten en bij gemeenschapsleiders op te komen voor hun behoeften en belangen.
Alternatieve inkomsten genereren
Ouders en jongeren de mogelijkheden bieden om op een duurzame manier inkomsten te genereren als alternatief voor kinderarbeid.
Pleiten bij beleidsmakers
Samen met de kinderrechtencoalitie Joining Forces pleiten wij voor acties om de ergste vormen van kinderarbeid te bestrijden.