Down to Zero, een programma om seksuele uitbuiting te stoppen, werkt!

Seksuele uitbuiting van kinderen stoppen. Het lijkt een onmogelijke opgave. Wereldwijd zijn twee miljoen kinderen slachtoffer. Een onafhankelijke evaluatie van het programma Down to Zero laat zien dat wel het kan.

Wat is het geheim? Kinderen leren om voor zichzelf op te komen, met hulp van hun families en gemeenschappen. Tegelijkertijd zet de toerismebranche zich in voor bescherming van de kinderen en overheden voor vervolging van de daders.

Kinderen vechten voor hun rechten

Down to Zero loopt van 2016 tot 2020 en stelt kinderen in staat om zelf voor hun rechten te vechten. Verder  helpt het programma gemeenschappen hun kinderen beter te beschermen en verbetert en implementeert relevante wet- en regelgeving in de tien landen.

En dat blijkt zeer goede resultaten op te leveren, volgens een onafhankelijke evaluatie van het programma door MDF Training en Consultancy. In het programma bundelen Terre des Hommes, Defence for Children – ECPAT, Plan Nederland, Free a Girl en ICCO hun ervaring en expertise.

Slachtoffer van seksuele uitbuiting

Volgens de onderzoekers zijn 4600 getrainde kinderen, die slachtoffer zijn geweest van seksuele uitbuiting of dat risico lopen, effectief gebleken in het voor zichzelf opkomen. Hun geluid wordt gehoord in de tien landen waar Down to Zero actief is.

In Khajuraho bijvoorbeeld vroeg een groep van twintig jongens de politie om op te treden tegen toeristen die alcohol en drugs gebruiken in de openbare ruimte. Een van hen: Himanshu Shukla, mocht vervolgens zijn aangrijpende verhaal over seksueel misbruik bij de VN in Genève vertellen. Andere kinderen, meer dan 21.000 in totaal, kregen zorg en begeleiding om hun misbruik te verwerken.

Lokale leiders spreken zich uit tegen seksuele uitbuiting

Het helpt de kinderen uiteraard enorm als ze in hun verhaal gesteund worden en hun omgeving ook meehelpt het misbruik te stoppen. Lokale leiders spreken zich door het programma vaker uit tegen seksuele uitbuiting. En in lokale kinderbeschermings-comités wordt samengewerkt om het probleem te bestrijden, zagen de onderzoekers.

Het leidt ertoe dat families en gemeenschappen vaker aangifte doen tegen mensenhandelaren. Zo hebben mensen van een gemeenschap 3 verdachte gevallen gemeld van seksuele uitbuiting in Philippijnen.

Training door Down to Zero

Ondertussen zaten ook de overheden van de betrokken landen niet stil. Na gesprekken met en training door Down to Zero ontwikkelden en implementeerden ze beleid en actieplannen. Hierdoor werd bijvoorbeeld in maart 2018 een volwassene veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf voor seksueel misbruik van kinderen in Batam, Indonesië.

Toerisme: gedragscode voor sector

Binnen de toerisme-sector speelt een groot deel van het probleem. Daarom is een gedragscode voor deze sector cruciaal. De Code of Conduct for the Protection of Children from Sexual Exploitation in Travel and Tourism is erop gericht om medewerkers in de hele toerismesector te leren hoe ze kindersekstoerisme kunnen herkennen en vervolgens voorkomen. Het gaat daarbij om niet alleen om medewerkers van hotels, maar ook taxichauffeurs, tuk-tukbestuurders en strand- en straatverkopers.

Dit blijkt enorm effectief. In de Dominicaanse Republiek weten nu bijvoorbeeld 8000 medewerkers van verschillende bedrijven hoe ze een risicovolle situatie voor een kind moeten herkennen en het kind kunnen beschermen.

Seksuele uitbuiting stoppen

De succesvolle resultaten geven vertrouwen dat Down to Zero op de goede weg is en seksuele uitbuiting voor nog meer kinderen kunnen stoppen en hen kunnen begeleiden naar een betere toekomst.

Share this:

Gerelateerd nieuws