Tientallen tieners seksueel uitgebuit over de grens

Onderzoek naar seksuele uitbuiting van tieners laat zien dat steeds meer jongens en meisjes slachtoffer worden van sextortion en vervolgens over de grens tot prostitutie worden gedwongen. Dit door samenwerkende mensenhandelaren uit Nederland, België en Duitsland. Zowel WATCH Nederland, een programma van Terre des Hommes dat tienerprostitutie in ons land bestrijdt, als mensenhandelspecialisten van de Nederlandse politie concluderen dit.
 

Gideon van Aartsen (Terre des Hommes), leidinggevende van de WATCH Nederland research unit: “Ik maak me grote zorgen over de steeds intensievere samenwerking tussen Nederlandse loverboys en tienerpooiers, zoals deze mensenhandelaren in België worden genoemd. Tieners uit Rotterdam, Roosendaal, Brabant en Zeeland worden naar obscure bordeeltjes in en rond Antwerpen gebracht. En je ziet dat Vlaamse tieners online in Nederland worden verkocht en dan in een stad als Eindhoven mannen moeten afwerken. In Duitsland is Aachen zo’n locatie waar Nederlandse meisjes worden uitgebuit”.

WATCH Nederland richt pijlen op België

Bij het meldpunt van WATCH Nederland komen regelmatig casussen binnen inzake grensoverschrijdend slachtofferverkeer, waaruit georganiseerde misdaad blijkt. Bij een melding over Nederlandse, Belgische en Duitse mensenhandelaren die online klanten wierven, vond het misbruik van de minderjarige slachtoffers plaats in gehuurde huisjes in een vakantiepark in de grensstreek.

'Duizend Euro meisje'

Er wordt grof geld verdiend aan de jonge slachtoffers. In een misbruikzaak van een meisje uit Zeeland moest het slachtoffer in Antwerpen 20 klanten á 50 Euro per dag afwerken. Dit ‘duizend euro meisje’ zoals een mensenhandelspecialist van de politie haar noemde, wordt dus 20 keer per dag verkracht. Uit angst voor represailles doen zulke kinderen geen aangifte bij de politie.  

Loverboy 3.0

Er is de laatste jaren veel veranderd in de loverboywereld. Voorheen deed een loverboy er weken over om een onzeker en kwetsbaar meisje te versieren, haar in te pakken met cadeautjes, om hem daarna uit liefde te helpen bij het oplossen van zijn “financiële problemen”, door betaalde seks met mannen uit de buurt. Loverboy 2.0 ontsteeg de buurt en ging online met seksadvertenties. Zijn slachtoffer ontving meer klanten, er werd veel meer geld verdiend en grover geweld gebruikt om het slachtoffer te dwingen. Loverboy 3.0 werkt vaak samen met andere mensenhandelaren en gebruikt sextortion als dwangmiddel tegen zijn slachtoffers.

Door sextortion kan een slachtoffer al één dag na kennismaking in de prostitutie zitten. Het gaat om het verkrijgen van naaktfoto’s of seksfilmpjes met het slachtoffer, al dan niet gedwongen gemaakt. De uitbuiter chanteert met online zetten. Vooral moslimmeisjes zijn hierbij uitermate kwetsbaar, vanwege de schaamte- en eerwraakcultuur.

Over de grens

De casuïstiek van WATCH Nederland lijkt erop te wijzen dat er meer Nederlandse tieners in Vlaanderen aan de man worden gebracht  dan andersom.

Van Aartsen: “Volgens mij heeft dit te maken met handhaving. In Vlaanderen wordt door de politie minder streng gehandhaafd in de prostitutiebranche dan in Nederland. Nederlandse bordeelhouders bedenken zich wel tien keer voordat ze een minderjarige aan het werk zetten, ze worden streng gecontroleerd op gedwongen prostitutie en zijn zo hun vergunning kwijt. In België is minder controle op de bordelen, veelal gemaskeerd zijn als bars”.

Ontvoering naar het buitenland voor prostitutiewerk plaatst slachtoffers in een nog dieper isolement. WATCH Nederland gaat haar pijlen allereerst op België richten. Van Aartsen: “Watch Nederland is in gesprek met Belgische overheidsinstanties en NGO’s, die ons terzijde willen staan in onze strijd tegen de grensoverschrijdende tienerprostitutie. Samen met hen ontwikkelen we een nieuw programma om de uitbuiters in beeld te krijgen en te stoppen en de slachtoffers te bevrijden. Onze onderzoeksdossiers dragen wij over aan zowel de Nederlandse als de Vlaamse politie.”

Share this:

Gerelateerd nieuws