Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Betoha: "Ik kan nu lezen, schrijven en weet wat mijn rechten zijn"

21 november 2023

De 14-jarige Betoha woont met zijn ouders en zes broers en zussen in Tatabe, Madagaskar. Hij is actief in de kinderrechtenclub op school. Nog niet zo lang geleden zag zijn leven er heel anders uit; toen werkte hij in een micamijn en was hij veehoeder. Hij ging niet naar school en er was geen tijd om te spelen.

Betoha gaat sinds kort naar school.
Betoha gaat sinds kort naar school.

Elke dag honger

Betoha woont samen met zijn ouders en broers en zussen in een huisje gemaakt van modder en stro. Het gezin leefde van de landbouw, maar door de aanhoudende droogte moesten zij allemaal in de micamijnen gaan werken. Daarmee verdienden zij 0,60 eurocent per dag, net genoeg voor avondeten waardoor de kinderen continu honger hadden.

De impact van armoede

Madagaskar is een van de armste landen ter wereld. Bijna de helft van alle kinderen tussen de vijf en zeventien jaar werkt. Zo'n 10.000 kinderen doen gevaarlijk en ongezond werk in micamijnen, terwijl ze op school horen te zitten. Ze maken lange dagen in de hitte en stof en er is een gebrek aan water en eten. 

Net als talloze andere kinderen groeide Betoha op in armoede. Er was geen school in zijn dorp en alle kinderen werkten voor een schamel loontje in de mijnen of als veehoeder. Zijn ouders wisten niets over kinderrechten met als gevolg dat zij hun kinderen elke dag weer gevaarlijk en zwaar werk lieten doen.
De slechte leefomstandigheden hadden een ernstige impact op de gezondheid en ontwikkeling van Betoha en zijn broers en zussen; ze kregen regelmatig malaria, diarree, waren oververmoeid en liepen zelfs een groeiachterstand op. “Ik was arm, we hadden te weinig te eten en ik kon niet naar school", zegt Betoha over die tijd.

Hoop op een betere toekomst

Betohas leven is compleet veranderd sinds hij in februari 2022 in aanraking is gekomen met het programma van Terre des Hommes tegen kinderarbeid in micamijnen. Hij gaat nu elke dag naar school en Betoha krijgt net als de andere leerlingen lunch in de schoolkantine. Ook is hij lid geworden van de kinderrechtenclub waar kinderen over hun rechten leren en sinds hij kan lezen, is hij dol op boeken. Maar voetballen met z'n leeftijdsgenootjes doet hij het liefst.

Lokale programmamedewerkers houden regelmatig contact met Betoha en zijn familie om ervoor te zorgen dat hij naar school blijft gaan. Ook zijn Betohas ouders voorgelicht over kinderrechten. Hun kinderen hoeven nu niet meer te werken en met hulp van Terre des Hommes verbouwen zij nu allerlei groenten. Het gezin heeft voldoende te eten en een deel van de oogst verkopen zij voor een beter inkomen. "Het gaat goed want ik hoef niet meer in de mijnen te werken én er is voldoende te eten. Eindelijk ga ik naar school", vertelt hij blij.

Leren en spelen

Betoha gaat elke dag naar school. Na schooltijd helpt hij zijn ouders met huishoudelijke klusjes en hout sprokkelen. In z'n vrije tijd vindt hij het - naast voetballen - leuk om te knikkeren en verstoppertje te spelen. Elke woensdagmiddag en in het weekend komt de kinderrechtenclub op school samen om spelenderwijs over kinderrechten te leren.

Toekomstdroom

Betoha heeft leren lezen en schrijven. In de toekomst wil hij ervoor zorgen dat iedereen het beter krijgt in zijn dorp. "Ik wil later politieagent worden."

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan