Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Damini vecht voor haar toekomst

29 juni 2022

Ze wil het niet, zegt de 17-jarige Damini. Haar ouders zijn overleden aan hiv en nu wil haar oma dat ze gaat werken volgens als Devadasi-meisje in Noord-Karnataka om voor inkomen te zorgen. Dat wil ze écht niet, zegt ze opnieuw. ‘Het is allemaal zo ontzettend verkeerd.’ Damini verzet zich hard tegen haar familie. ‘Ik wil dat ze zich realiseren dat wat ze doen niet klopt. Als ik dit ga doen, zal niemand ooit nog om me geven. Ze zullen me alleen maar slecht behandelen.’

Damini vecht voor haar toekomst

Schadelijke traditie

Uitbuiting van jonge meisjes zoals Damini is in Noord-Karnataka, een provincie in het zuiden van India, een groot probleem. Na de puberteit worden meisjes ingewijd - ze worden verkleed als bruid tijdens een ceremonie - en worden ze gedwongen tot prostitutie. Ze krijgen daarbij te maken met misbruik, seksuele uitbuiting en discriminatie. 

Deze schadelijke traditie gaat over van generatie op generatie: als een moeder hierin terecht is gekomen wacht haar kind vaak hetzelfde lot. Voor veel arme gezinnen is het namelijk een manier om voor inkomen te zorgen. Het geld dat wordt verdiend aan de mannen die seks hebben met de meisjes wordt gebruikt om eten te kopen voor het gezin en om jongere broers en zusjes naar school te laten gaan. Maar het leven van de meisjes wordt ermee verwoest.

Vechten voor haar droom

Als het aan de familie van Damini ligt, zal ze spoedig moeten verhuizen naar de grote stad. Daar kan ze in de prostitutie meer geld verdienen en dat heeft haar gezin nodig. Maar Damini weet heel goed wat er vervolgens gebeurd met meisjes uit de Devadasi-gemeenschap uit Noord-Karnataka. ‘Ze mogen dan schitteren met hun mooie tatoeages, sieraden en make-up, maar ze leven nog steeds in een ordinaire wereld. Ik kom er vandaan, dus ik weet hoe het is’, zegt ze.

Damini wil later in de verpleging werken. Om dat te bereiken, moet ze eerst haar school afmaken. Maar onder druk van haar familie lukt dat niet. Ze moet haar bijdrage leveren, want het gezin staat er financieel slecht voor. Maar Damini verzet zich en vecht voor haar toekomst. ‘Ik wil dat mijn familie beseft dat wat ze doen verkeerd is. Ik had een droom om verpleegkundige te worden en op een dag met een uniform het ziekenhuis binnen te lopen. Nu lijkt die droom ver weg. Hoewel ik ‘m nog niet heb opgegeven, heb ik wel hulp nodig.’

Help jonge meisjes uit het Devadasi-systeem te komen

Voor meisjes als Damini dringt de tijd. Zij hebben hulp nodig om uit het Devadasi-systeem te komen. Help ons met een donatie. Strijd mee.

Help mee een meisje te beschermen
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan