Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Alle Filipijnse kinderen verdienen onderwijs: de wens van Alexa

4 november 2022

Het Filipijnse meisje Alexa (21) ontmoette op haar zestiende iemand online via Facebook. De man verleidde haar om ergens iets af te spreken. Dat liep verkeerd af; Alexa werd verkracht en tegen haar zin vastgehouden in een hotel in Cebu. Ze werd gered en moest daarna nog lang hulp krijgen om dit vreselijke trauma te verwerken. Het gaat inmiddels goed met Alexa; ze heeft haar school afgemaakt en studeert nu. Haar wens is, dat elk kind op de Filipijnen, ondanks de armoede, naar school kan gaan.

Alexa had geen weet van de eventuele gevaren van online seksuele uitbuiting

Social media bieden mogelijkheden, maar hebben ook een schaduwkant

Verhuizen naar je tante in een nieuwe stad, omdat je niet meer bij je eigen ouders kunt wonen is
spannend. Alexa vond het daarom extra leuk om via social media nieuwe mensen te leren kennen.

Ze had geen weet van de eventuele gevaren. Deze schaduwkant van de online wereld is bij veel
kinderen niet bekend. “Ik ontmoette via Facebook een leuk persoon. Hij wilde mij persoonlijk
ontmoeten, maar dat liep verkeerd af. Ik werd verkracht en vastgehouden in een hotelkamer. Pas na
twee dagen werd ik door de autoriteiten teruggevonden.”

Juiste hulp voor getraumatiseerde Alexa

Na haar bevrijding verbleef Alexa twee maanden lang in een opvangcentrum. Ze was getraumatiseerd en moest nu proberen, onder begeleiding van lokale hulporganisaties en autoriteiten, te verwerken wat ze had meegemaakt. Wat haar hielp, was dat zij niet het enige slachtoffer was van online seksueel misbruik. Ze hoorde hier ook de verhalen van andere meisjes, die allemaal ook iets afschuwelijks hadden meegemaakt. Tijdens dit traject is Alexa ook gestart op school. Daar was nooit geld voor, maar dankzij financiële steun nu wel.

School is meer dan alleen een leeromgeving

“Toen ik op school kwam leerde ik niet alleen lezen en schrijven. Ik maakte ook vrienden. Dat had ik
nog niet eerder meegemaakt. Wat was dit fijn. En hierdoor had ik ook afleiding, zodat ik niet steeds
hoefde na te denken over wat er allemaal met mij was gebeurd.

Het lukte me om er alleen aan te denken tijdens zittingen van de dader. Dat was niet makkelijk voor mij, maar ik wilde gerechtigheid. Daarom deed ik mijn verhaal.”

Blijf geloven in je dromen

“Het is mijn droom om kinderen les te geven. En dan vooral aan kinderen die niet naar school kunnen omdat daar geen geld voor is. Ik wil ze lesgeven maar ook hun voorbeeld zijn en laten zien dat alles mogelijk is. Ondanks tegenslagen en geldgebrek. Ik wil ze vertellen dat ze altijd in hun dromen moeten blijven geloven. Dat ze naar school moeten blijven gaan en tegen zichzelf moeten blijven zeggen dat ze het kunnen.”

Met ons nieuwe actieplan willen we online seksuele uitbuiting van kinderen in de Filipijnen voorkomen. Stop online misbruik, doneer nu!

Stop online seksueel misbruik

Het aantal Filipijnse kinderen dat online seksueel wordt uitgebuit is de afgelopen 3 jaar verdrievoudigd en blijft snel groeien. Kinderen worden bijvoorbeeld gedwongen tot seksuele handelingen via social media. Ze zijn zich van tevoren te weinig bewust van de online gevaren of moeten door armoede zo hun geld verdienen. Deze traumatische ervaring kan leiden tot ontwikkelingsproblemen, een negatief zelfbeeld, depressie en zelfs zelfmoord.

Terre des Hommes beschermt kwetsbare kinderen, zodat zij zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen. Met ons nieuwe actieplan willen we online seksuele uitbuiting van kinderen in de Filipijnen voorkomen. 

Lees meer
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan