Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Amrita: “Een Devadasi-dochter kan wél iets bereiken”

17 augustus 2023

De Indiase Amrita (17) behoort tot de Devadasi, een gemeenschap in de provincie Noord-Karnataka. Volgens oud gebruik gaan deze meisjes vaak een leven in de prostitutie tegemoet. Amrita: “Als mensen weten dat je Devadasi bent, word je gepest.”

Doneer

“Toen ik op mijn zesde naar school ging, moest ik een andere achternaam gebruiken."

Amrita was nog maar een baby toen haar moeder naar Mumbai vertrok. Veel Devadasi-vrouwen verdienen in de stad hun inkomen in de prostitutie. Amrita bleef achter bij familie. “Toen ik op mijn zesde naar school ging, moest ik een andere achternaam gebruiken. Wanneer mensen ontdekken dat je een kind van een Devadasi-vrouw bent, word je al gauw gepest.” 

Op een dag kwam haar moeder terug naar huis. Ze had hiv opgelopen en kon niet langer werken. De familie wilde toen niets meer van haar weten en zette moeder en dochter de deur uit. Hoewel het huis eigenlijk van Amrita’s moeder was, kon ze daar als Devadasi-vrouw geen aanspraak op maken. Moeder en dochter moesten maar ergens anders gaan wonen.

Haar moeder ging aan de slag als stenensjouwer in de bouw. Maar omdat ze vaak te ziek was om te werken, kon ze niet langer het schoolgeld betalen voor Amrita. Het meisje vreesde voor eenzelfde toekomst als haar moeder.

Achterliggende oorzaa

Het Devadasi-systeem is een eeuwenoude schadelijke traditie waarbij de uitbuiting van meisjes van generatie op generatie doorgaat. Deze zeer arme families behoren tot de laagste kasten in India en de meisjes worden al op jonge leeftijd gedwongen tot een leven als sekswerker. Onder dit systeem worden generaties vrouwen uit dezelfde families het slachtoffer van geweld, seksuele uitbuiting, discriminatie en armoede.

More about Project Children GOOD

Duurzame oplossing

Terre des Hommes werkt aan systeemverandering om het leven van meisjes nu en in de toekomst positief te veranderen. Wij zorgen onder andere voor voorlichting over de gevaren van deze schadelijke traditie. Ook leren we meisjes voor zichzelf op te komen en helpen wij ze zelfstandiger te worden. Bijvoorbeeld met het oprichten van kinderclubs waar zij over hun rechten leren. Tijdens trainingen ontwikkelen zij hun eigenwaarde, zelfvertrouwen en worden zij weerbaarder. Ook krijgen meisjes hulp bij het aankaarten van problemen waarmee zij te maken krijgen en leren zij hun stem te laten horen binnen de gemeenschap en bij de (lokale) overheid.

Toekomst

Ook Amrita kwam in contact met de kinderclub. Daar besefte het meisje zich dat haar rechten werden geschonden. Dankzij haar nieuwe kennis kwam Amrita met andere clubleden in actie en wisten zij het inwijdingsritueel van een meisje te voorkomen. Daarnaast lukte het Amrita om weer toegelaten te worden tot school en pas geleden heeft zij haar diploma gehaald! Ze gaat een vervolgopleiding doen en blijft opkomen voor de belangen van Devadasi-meisjes in haar dorp. Ze is met recht trots op zichzelf: “Een Devadasi-dochter kan wél iets bereiken.”

Amrita gaat een betere toekomst tegemoet. Dat gun je ieder kind toch?

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan