Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Enthousiasme om te leren

12 augustus 2021

Ribah is 14 en wil in de toekomst chef-kok worden. Maysa is 12 en droomt ervan om schoolhoofd te worden. Normale toekomstdromen voor kinderen. Maar naar school gaan is helemaal niet vanzelfsprekend voor deze twee. Hun gezin is de crisis in Syrië ontvlucht en woont nu in Libanon.

De kans op onderwijs

Rabih en Maysa zijn broer en zus. Hun vader overleed in Syrië toen ze nog jong waren. Het vroege verlies van de steunpilaar van hun gezin had een grote impact op de kinderen. Hun moeder was vooral bang voor hun kansen op onderwijs.

Rabih en Maysa gingen in Syrië al naar de lagere school, maar ze toonden weinig interesse. Volgens hun moeder voelden de kinderen zich onzeker. Rabih liep vaak van school weg, om bij zijn moeder te zijn.

In 2014 vluchtte het gezin naar Libanon, onder moeilijke omstandigheden. Eén van de vele uitdagingen waar de kinderen tegenaan liepen was dat ze verschillende jaren niet naar school konden.

Alle letters van het alfabet herkennen en lezen

Sinds april 2021 hebben Maysa en Rabih weer onderwijs, dankzij het Back to the Future project. In Arsal krijgen ze lessen om de basisbeginselen in rekenen, lezen en schrijven onder knie te krijgen. Door de Covid-19 maatregelen volgen ze onderwijs op afstand, via de mobiele telefoon van hun moeder met een speciale internetbundel die door het project wordt verstrekt.

Al binnen enkele maanden konden de broer en zus alle letters van het alfabet herkennen en lezen. Ook hun spreek- en schrijfvaardigheid verbeterde. Belangrijker nog: Rabih en Maysa willen graag leren. Volgens hun lerares vertonen beide kinderen veel vooruitgang en is hun motivatie zichtbaar toegenomen. Het zijn enthousiaste studenten die deelnemen aan de lessen en hun opdrachten zonder enige vertraging inleveren.

Voor de moeder van Rabih en Maysa is dit een grote opluchting. Ze is erg trots op de leerprestaties van haar kinderen."Ik ben zo blij en trots dat Maysa en Rabih, ondanks het gemis van hun vader en ons vertrek uit Syrië, nu gemotiveerd bezig zijn met school.”

Lees meer over Back to the Future
Back to the Future wordt gefinancierd door de Europese Unie in Libanon, via het Regionale Trustfonds van de EU als antwoord op de Syrische crisis, het EU Madad Fonds, en wordt uitgevoerd in partnerschap door AVSI Midden-Oosten, Terre des Hommes Italië in Libanon en War Child Holland in Libanon.
Back to the Future
this is a subtitle
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan