Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Frank uit Kenia werd slachtoffer van kinderarbeid

22 maart 2023

De 15-jarige Frank uit Kenia ging vroeger vaak met honger naar school. Zijn vader was fietstaxichauffeur en verdiende net genoeg voor één maaltijd per dag. Toen de coronapandemie uitbrak, had hij nauwelijks nog klanten. Franks vader was wanhopig. Op een dag vertrok hij naar zijn werk en hij kwam nooit meer terug.

Frank uit Kenia werd slachtoffer van kinderarbeid

Uit vuilnisbakken eten

Vanaf dat moment was de toen 12-jarige Frank alleen. Hij leefde op straat, at uit vuilnisbakken en deed kleine klusjes bij bedrijven. Na een half jaar vertrok hij uit de stad. Hij zwierf rond en leefde bij verschillende mensen thuis, waar hij vee hoedde en andere klusjes deed. Hij werd ernstig uitgebuit en kreeg weinig tot niets betaald.

Na een jaar belandde hij in een afgelegen dorp, waar een vrouw hem in huis nam. Frank moest werken voor kost en inwoning en maakte lange dagen. Hij zorgde voor de koeien, haalde water, hakte hout en werkte in haar eetstalletje. De vrouw had vijf schoolgaande kinderen, maar Frank mocht niet naar school. “Ik voelde me ellendig. Ik zou zo graag weer in een klas willen zitten,” vertelde hij.

Eindelijk kan Frank weer voetballen

Een alerte lerares in het dorp zag Frank aan het werk. Ze was door ons getraind om kinderarbeid te herkennen en belde Delvin, een mentor in het kinderarbeidproject. Frank werd naar een tijdelijke opvang gebracht en daar krijgt hij zorg, eten, onderdak en psychosociale ondersteuning. Eindelijk kan Frank weer kind zijn en voetballen met zijn vrienden.

Een veilig thuis bij oma

Intussen is de oma van Frank gevonden en zij gaat voor hem zorgen. Oma krijgt een startbedrag en
landbouwtraining, waardoor het gezin een inkomen kan verdienen. En als Frank straks naar school gaat, dan zorgen we voor schoolmateriaal en schoolgeld. Hij heeft er zin in! Hij vertelt: “Mijn droom om naar school te gaan wordt nu werkelijkheid.”

“Ik ben blij dat ik nu weer een gezin heb en een plek die ik thuis mag noemen,” vervolgt Frank. “Als andere kinderen me vragen waar ik woon, dan weet ik nu wat ik moet zeggen. In de toekomst wil ik de beste van de school zijn en leraar worden, zodat ik kinderen les kan geven.”

“Tijdens de hereniging waren de oma en de jongen zo blij om elkaar te zien. Zulke momenten motiveren mij. Kinderen krijgen weer hoop en dat is ontzettend belangrijk,” zegt mentor Delvin.

Jouw donatie stopt kinderarbeid

Veel kinderen in Kenia zijn het slachtoffer van kinderarbeid. Ze worden uitgebuit voor een schijntje, doen levensgevaarlijk werk of worden verkocht als goedkope arbeidskracht. De kinderen kunnen niet spelen of naar school en krijgen vaak te maken met geweld en seksuele uitbuiting. Help jij kinderen als Frank beschermen?

Doneer nu
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan