Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Laasya werkte in de mijnen, maar gaat nu naar school!

1 december 2021

Drie jaar geleden werkte de Indiase Laasya (10) nog in de mijnen. Samen met haar zussen, broers en ouders deed ze gevaarlijk en ongezond werk. Bij elkaar verdienden het gezin van acht amper 2,50 euro per dag. Met hulp van onze donateurs konden we veel kinderen uit de mijnen halen, waaronder dit jonge meisje. Sinds die tijd volgt ze onderwijs en heeft haar familie hulp gekregen.

Kinderarbeid in de micamijnen
Laasya (10) is blij dat ze nu naar school gaat.

"School is leuk!"

Laasya komt uit een zeer arm gezin. Samen met haar broers en zusjes hielp ze haar ouders in de mijnen om extra geld te verdienen. Ze maakte lange dagen in de brandende zon, had vaak wonden aan haar handen en liep regelmatig infecties op. “Ik was altijd somber en moe,” vertelt Laasya. “Ik vond het vreselijk om in de mijn te werken en wilde heel graag naar school.”

In 2019 kwamen de ouders van Laasya in contact met het mica-programma van Terre des Hommes. Onze lokale medewerkers vertelden hen over het belang van onderwijs, en de mogelijke juridische consequenties van kinderarbeid. Ze raakten overtuigd, en Laasya mocht naar school!

Het meisje lacht nu veel en is verrukt over het feit dat ze naar school gaat. “School is leuk! Ik was heel blij toen mijn school weer open ging na de lockdown. Ik moet nog zoveel leren. Mijn klasgenoten weten nu nog meer dan ik, maar als ik naar school blijf gaan weet ik op een dag net zoveel als hen.”

Als gevolg van de lessen over gezondheid en hygiëne is ze ook minder vaak ziek. “Ik was vaak mijn handen en kam mijn haren. Ik vind mijn schooluniform ook mooi en zorg ervoor dat ik het netjes en schoon houd.”

De medewerkers van Terre des Hommes bezoeken Laasya en de andere kinderen regelmatig en houden hun schoolprestaties in de gaten. Ze loopt iets achter op leeftijdsgenoten omdat ze pas later naar school ging, maar inmiddels zien we haar rekenvaardigheden sterk verbeteren. Ook vertellen we de kinderen en hun ouders regelmatig over het belang van voortgezet onderwijs. Zeker nu door de coronapandemie en de daaruit voortvloeiende armoede meer kinderen terugkeren naar de mijnen. Daarom blijft Terre des Hommes strijden tegen kinderarbeid. Help je mee?

Strijd mee
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan