Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

NOS bezoekt Giro555-projecten Oekraine

13 oktober 2022

Nederland bracht tot nu toe ruim 170 miljoen euro bij elkaar voor hulp aan Oekrainers. Met dit geld bieden de hulporganisaties achter Giro555 onder meer tijdelijk onderdak, voedsel en water, brandstof, medicijnen en medische apparatuur en psychosociale hulp in Oekraine zelf en in de buurlanden. Jeroen Pauw (NOS) bezoekt plekken waar met Giro555-geld hulp wordt geboden. Uitzending: woensdag 19 oktober om 21.27-22.18 uur op NPO 1.

Jeroen Pauw in Oekraïne

Hulp van Giro555 na hoge opbrengst in maart

Op 7 maart 2022 was de landelijke actiedag 'Samen in actie voor Oekraïne'. Toen kwamen de landelijke en regionale media massaal in actie voor Giro555. De eindstand was maar liefst 106 miljoen euro; een bedrag dat inmiddels is opgelopen tot ruim 170 miljoen. Dat is, na de opbrengst van de actie voor de tsunami van Kerst 2004, het hoogste bedrag dat ooit is opgehaald bij een Giro 555-actie. Het geld is gestoken in onder meer tijdelijk onderdak, voedsel en water, brandstof, medicijnen en medische apparatuur.

Jeroen Pauw in Oekraïne

Een tocht van zo’n 3500 kilometer brengt Jeroen Pauw van Krakau in Polen via het veilige westen van Oekraïne naar het oorlogsgebied in het oosten van het land. En weer terug. Daarbij bezoekt hij allerlei projecten, en spreekt met hulpverleners en met slachtoffers van de oorlog. Algemene indruk: veel vrouwen zijn met hun kinderen naar het veilige westen en verder gevlucht, veel mannen vechten tegen de Russen, maar veel oude en arme mensen zijn in het conflictgebied achtergebleven. Hun grootste zorg: de winter die eraan zit te komen. Die in Oekraïne snel komt, lang duurt en koud is.

 Pauw bezoekt onder meer een project dat zoveel mogelijk huizen probeert te herstellen voordat het winter wordt. Hij gaat mee met een medicijntransport en bezoekt een kliniek waar vluchtelingen uit het oosten psychosociale hulp wordt geboden om te kunnen omgaan met hun oorlogstrauma’s. Ook doet hij verslag vanuit een museumtuin die is omgebouwd tot een veldhospitaal. Verder praat hij met de organisatie die probeert de grote aantallen levensgevaarlijke mijnen te ruimen die de Russen hebben achtergelaten. Schoolgebouwen zijn geregeld het doelwit van Russische beschietingen. Kinderen moeten dus op zoek naar een ander heenkomen om nog iets te leren en vooral: om zich te kunnen ontspannen. Pauw bezoekt zo’n locatie, opgezet met Nederlands hulpgeld. 

Jeroen Pauw doet verslag van zijn reis in het programma Pauw in Oekraïne
Bekijk de herhaling van de uitzending op NPO Start

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan