Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Opinie: Mensen onder de armoedegrens kunnen geen broekriem aanhalen

28 oktober 2020

Tegen de afspraak in wil het kabinet bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Voor mensen in de armste landen is dit, zeker in corona tijden, rampzalig, betogen 26 hulporganisaties vandaag in een opiniestuk in De Volkskrant

De Wereldbank vreest dat tussen de 88-115 miljoen mensen wereldwijd in extreme armoede vervallen door de corona crisis

Brede overheidssteun voor Europese bedrijven

Voor Europese bedrijven is veel steun vanuit Europa en nationale overheden. In totaal keurde de Europese Commissie het duizelingwekkende bedrag van 4.000 miljard euro aan steunmaatregelen goed. 1/1000 deel daarvan, 4,7 miljard euro, is beschikbaar voor sub-Sahara Afrika. 

Stille ramp buiten Europa

De impact van corona buiten Europa is ook gigantisch. Volgens de Wereldbank zullen er alleen al dit jaar 88-115 miljoen mensen in extreme armoede vervallen. De Nederlandse overheid verwacht tot 60 procent meer moedersterfte en 41 procent meer kindersterfte in lage- en middeninkomenslanden. In Afrika is een stille ramp gaande: 120 miljoen meisjes zitten noodgedwongen thuis door lockdowns en er is de vrees voor 13 miljoen meer kindhuwelijken wereldwijd voor de komende tien jaar. 

Nederlands kabinet

En wat doet het kabinet? In tegenstelling tot bestaande afspraken bezuinigt zij 100 miljoen euro op ontwikkelingssamenwerking. Alsof zij zegt: kom op mensen, broekriem aanhalen. 

Lees hier het volledige opinieartikel in De Volkskrant

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan