Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Maak online wereld veiliger voor kinderen met nieuwe EU-verordening

27 juni 2023

In aanloop naar het commissiedebat over Online veiligheid en Cybersecurity hebben elf kinderrechtenorganisaties een dringende oproep gestuurd naar de Tweede Kamer, die binnenkort over een nieuwe EU-verordening om online seksueel misbruik van kinderen te voorkomen en bestrijden gaat debatteren. De organisaties benadrukken in hun brief dat het belangrijk is de essentie van de wet te behouden.

Kinderen moeten online beschermd worden

EU-verordening

Het doel van de EU-verordening is duidelijk: een veilige online omgeving creëren voor kinderen in Nederland, de EU en daarbuiten. De organisaties benadrukken in hun brief dat het belangrijk is de essentie van de wet te behouden, waarbij alle vormen van online kindermisbruik worden aangepakt zonder uitsluiting van specifieke technologieën. De wet moet toekomstbestendig zijn en fundamentele rechten, zoals privacy, waarborgen.

Cijfers

Maar liefst 68% van de 18-jarigen heeft als kind in Nederland ongewenst online seksueel gedrag ervaren. Het is daarmee de meest voorkomende vorm van seksueel geweld onder 16- en 17-jarigen: meer dan 1 op 4 meisjes en bijna 1 op 10 jongens maken naar schatting ieder jaar online seksuele intimidatie mee. Volgens het VN-Kinderrechtenverdrag hebben kinderen het recht om beschermd te worden tegen seksueel misbruik. De nieuwe Europese wetgeving kan online dienstverleners, inclusief populaire platforms voor kinderen zoals Google, WhatsApp, TikTok en gaming platforms, verplichten om meer verantwoordelijkheid te nemen. Zo zouden zij verplicht kunnen worden om online seksuele uitbuiting en misbruik van kinderen op hun platforms te detecteren en te melden. Hierdoor kunnen kinderen beter beschermd worden tegen online seksueel geweld.

Zorgen

De kinderrechtenorganisaties maken zich zorgen over moties in de Tweede Kamer die bepaalde technologieën uitsluiten van het voorstel. Daarom pleiten de organisaties voor een grondig onderzoek naar alle mogelijkheden, het stimuleren van innovatie en de bescherming van fundamentele rechten, door middel van een rechterlijke toets. Technologie ontwikkelt zich razendsnel, veel sneller dan wetgeving. Het uitsluiten van bepaalde technologieën kan leiden tot blinde vlekken die misbruikt kunnen worden door daders. Er zijn diverse oplossingen mogelijk om online kindermisbruik aan te pakken, met behoud van privacy, zowel in openbare online omgevingen als in interpersoonlijke online communicatie.

Brief

De brief is ondertekend door kernleden van het Kinderrechtencollectief (Terre des Hommes, Defence for Children - ECPAT, Save the Children Nederland, Kinderpostzegels, Nationale Jeugdraad) alsmede UNICEF Nederland, Child Helpline International, Free a Girl, International Justice Mission, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, en Spine.

--> Lees onze volledige brief 

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan