Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren Gazastrook en Israël

23 oktober 2023

Terre des Hommes verleent via haar Internationale Federatie humanitaire en ontwikkelingshulp in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Als Internationale Federatie Terre des Hommes hebben wij ook de oproep ondertekend voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en Israël om een humanitaire catastrofe en verder verlies van onschuldige levens te voorkomen.

Doneer voor kinderen in Gaza
Oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren

Impact op kinderen

Tijdens de laatste escalatie in 2021 heeft Terre des Hommes Nederland – in samenwerking met onze federatie-leden – humanitaire steun verleend aan ruim tienduizend kwetsbare mensen in Gaza. Dit omvat bescherming en steun voor meisjes en jongens, jongeren en overlevenden van geweld.

Impact op kinderen
Wij zijn bezorgd over de groeiende crisis tussen Gaza en Israël. Omdat de helft van de bevolking van Gaza jonger is dan 18 jaar, is de impact van de huidige crisis op kinderen bijzonder ernstig. Het beïnvloedt de toegang tot basisbehoeften en legt een grote druk op hun fysieke en mentale welzijn. Wij volgen de situatie op de voet en zullen er alles aan doen om de door de oorlog getroffen kinderen te steunen.

Oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren

Als Internationale Federatie Terre des Hommes hebben wij ook de oproep ondertekend voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en Israël om een humanitaire catastrofe en verder verlies van onschuldige levens te voorkomen. In Gaza hebben de VN gezegd dat water, voedsel, brandstof, medische benodigdheden en zelfs lijkzakken opraken als gevolg van de belegering. De VN waarschuwden dat mensen – vooral jonge kinderen – binnenkort zullen sterven door ernstige uitdroging. Buurten zijn verwoest en volledig in puin veranderd.

Collectieve verantwoordelijkheid
De gebeurtenissen van de afgelopen week hebben ons naar de afgrond van een humanitaire catastrofe geleid en de wereld kan niet langer wachten om in actie te komen. Het is onze collectieve verantwoordelijkheid.

Tijdens dit staakt-het-vuren roepen wij alle partijen op om onvoorwaardelijk:

  • Het faciliteren van de levering van levensreddende hulp, waaronder voedsel, medische benodigdheden, brandstof en de hervatting van elektriciteit en internet naar Gaza, naast de veilige doorgang van humanitair en medisch personeel
  • Bevrijd alle burgergijzelaars, vooral kinderen en ouderen
  • Sta toe dat humanitaire konvooien VN-faciliteiten, scholen, ziekenhuizen en gezondheidsfaciliteiten in het noorden van Gaza bereiken en zeg toe deze te allen tijde te beschermen, samen met de burgers en het personeel daarbinnen
  • Intrekking van het bevel van de Israëlische regering aan burgers om Noord-Gaza te verlaten
  • Zorg ervoor dat patiënten in kritieke toestand medisch worden geëvacueerd voor dringende zorg

Lees hier de ondertekende oproep.

Lees ook de verklaring van onze internationale federatie: Terre des Hommes International Federation

Meer over noodhulp
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan