Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Samen stoppen we uitbuiting van meisjes uit het Devadasi-systeem

20 juni 2022

Het succesvolle GOOD-project (Getting Out Of Devadasi system) van Terre des Hommes beschermt jonge meisjes uit de Devadasi-gemeenschap in de Indiase provincie Noord-Karnataka. Daar worden jonge meisjes volgens een oud gebruik in een ceremonie gewijd tot een leven in de prostitutie. ‘In veel gevallen verdient de moeder zelf ook zo haar geld. Dat is wat ze kent en wat ze normaal vindt.’

Er wordt op de meisjes neergekeken, omdat ze minderwaardig zouden zijn

‘Ik wil dat ze zich realiseren dat wat ze doen niet klopt’

Ze wil het niet, zegt de 17-jarige Damini. Haar ouders zijn overleden aan hiv en nu wil haar oma dat ze gaat werken volgens de oude Hindoe-traditie in Noord-Karnataka om voor inkomen te zorgen. Dat wil ze écht niet, zegt ze opnieuw. ‘Het is allemaal zo ontzettend verkeerd.’

Uitbuiting van jonge meisjes zoals Damini is in Noord-Karnataka, een provincie in het zuiden van India, een groot probleem. Na de puberteit worden meisjes gewijd - ze worden verkleed als bruid tijdens een ceremonie - en worden ze gedwongen tot prostitutie. Ze krijgen daarbij te maken met misbruik, seksuele uitbuiting en discriminatie.

Help mee een meisje te beschermen

Het probleem

Deze schadelijke traditie gaat over van generatie op generatie: als een moeder hierin terecht is gekomen wacht haar kind vaak hetzelfde lot. Voor veel arme gezinnen is het namelijk een manier om voor inkomen te zorgen. Het geld dat wordt verdiend aan de mannen die seks hebben met de meisjes wordt gebruikt om eten te kopen voor het gezin en om jongere broers en zusjes naar school te laten gaan. Maar het leven van de meisjes wordt ermee verwoest.

‘De meeste van deze gezinnen hebben geen keuze,’ legt landenmanager Thangam Ponpandi uit.

Vaak zijn de meisjes jonger dan 14 jaar als ze moeten gaan werken. Dat ze al op jonge leeftijd seksueel worden uitgebuit, heeft enorme impact – zowel lichamelijk als mentaal. 

Zodra ze zijn begonnen met het werk stoppen de meisjes met het volgen van onderwijs. ‘Ze verliezen de vrijheid om nog naar school te gaan,’ vertelt programmaleider Ezekiel Kanavalli. ‘Daardoor wordt het heel moeilijk om later nog ander werk te krijgen. Dat heeft ook te maken met hoe de rest van de gemeenschap naar de meisjes in het Devadasi-systeem in Noord-Karnataka kijkt. Er wordt op ze neergekeken, omdat ze minderwaardig zouden zijn.'

Waar en hoe helpen wij?

We informeren de kinderen over hun rechten en leren ze hoe ze met die kennis voor zichzelf kunnen opkomen en kunnen vechten tegen uitbuiting.’ Dat begint lokaal, maar later gaan ze aan de slag op regionaal en zelfs landelijk niveau. Zulke belangenbehartiging door kinderen zorgt voor een grotere impact. De kinderen geven hun kennis namelijk door aan hun gemeenschap.’

Het creëren van meer bewustzijn is heel belangrijk. Daarom doen de kinderen dat natuurlijk niet alleen: medewerkers van Terre des Hommes geven veelvuldig voorlichting. We bieden inzicht in hoe schadelijk de traditie is voor de meisjes en de hele gemeenschap. Ook richten we ons specifiek op Devadasi-moeders, vrouwen die zelf ook zijn afgestaan, om zo de keten te doorbreken.

De volgende fase

De eerste drie jaar van het GOOD-project zijn afgerond. Bijna 3.000 meisjes in 81 dorpen zijn door Terre des Hommes geholpen en er zijn meer dan honderd kinderclubs opgericht. Het probleem is alleen nog niet opgelost. Daarom krijgt dit project een vervolg. Uw steun blijft nodig.

‘De verandering die we hebben gezien is heel duurzaam,’ zegt landenmanager Ponpandi. ‘Zodra de meisjes uit een uitbuitingssituatie werden gehaald, werden ze zelf ambassadeur. Ze laten geen andere kinderen meer in dezelfde situatie belanden. De meisjes creëren zo eigenhandig een beweging: met veel energie vechten ze voor hun rechten bij de overheid.

Zij vertellen hun verhaal

22 juni 2022

Amrita hoeft geen medelijden, maar wel respect

Amrita (17) uit India is de dochter van een Devadasi-vrouw. Een paar eeuwen geleden zou ze om die reden tot de…

29 juni 2022

Damini vecht voor haar toekomst

Ze wil het niet, zegt de 17-jarige Damini. Haar ouders zijn overleden aan hiv en nu wil haar oma dat ze gaat w…

26 oktober 2020

De kleuren van Corona

Kunst is altijd een vorm van expressie geweest. Elke kunstvorm is geworteld in een cultuur die mensen uit een…

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube