Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Samen strijden tegen besnijden = samen impact maken

1 februari 2023

De afgelopen jaren is er massaal bijgedragen aan de strijd tegen meisjesbesnijdenis in Noord-Tanzania door geld, tijd of spullen te doneren. En dat heeft voor veel jonge meisjes een groot verschil gemaakt in hun leven. Bedankt!

Het recht om naar school te gaan

Waar was het probleem?

In Noord-Tanzania is het onder bepaalde bevolkingsgroepen vanzelfsprekend dat jonge meisjes tegen hun wil worden besneden en uitgehuwelijkt. Het Kuria-volk gelooft dat jonge meisjes volwassen worden als ze hun genitaliën voor een deel of helemaal laten wegsnijden. Het idee leeft dat zij anders geen kinderen kunnen krijgen of niet kunnen trouwen. De gevolgen zijn enorm. Sommigen overlijden aan hun verwondingen. Veel meisjes worden depressief en worstelen met angsten. Ze gaan na hun huwelijk vaak niet meer naar school. Vrijen en kinderen baren doet erg veel pijn.

Waarom gebeurde dit?
Voor het Kuria-volk in Tanzania is rituele besnijdenis en uithuwelijking van jonge meisjes een oude traditie. Ze zien het als een ceremonie voor de overgang naar volwassenheid. Meisjes en vrouwen hebben niet veel te zeggen. Dorpshoofden maken de dienst uit. 

Onze aanpak heeft effect: de resultaten

  • Er zijn 4.741 meisjes gered en opgevangen

  • We hebben 22 meisjes geholpen om naar de universiteit te gaan, waarvan 14 inmiddels zijn afgestudeerd.

  • 6 meisjes hebben een lerarenopleiding gevolgd en afgerond en één meisje is nog met de studie bezig, 70 meisjes (waarvan 1 met een handicap) hebben een beroepsopleiding voltooid en 12 meisjes volgen nog een beroepsopleiding.

  • Er zijn 194 meisjes die actief leeftijdsgenoten benaderen en voorlichten om meer bewustzijn te creëren binnen de gemeenschap.
  • Er zijn 193 kinderrechtenclubs actief op scholen, waarvan 123 op basisscholen en 70 op middelbare scholen.
  •  86 kinderen nemen deel aan de kinderrechten clubs.
  • 12 besnijders zijn gestopt met het besnijden van meisjes en voeren  actief campagne tegen meisjesbesnijdenis.

Veelgestelde vragen over meisjesbesnijdenis

  • Wat is meisjesbesnijdenis of besnijdenis bij vrouwen?
    Genitiale verminking of meisjesbesnijdenis (of vrouwenbesnijdenis) is het gedeeltelijk of helemaal wegsnijden van de vrouwelijke geslachtsorganen, zonder dat daarvoor een medische reden is.

  • Op welke leeftijd gebeurt meisjesbesnijdenis?
    Meisjesbesnijdenis gebeurt bij meisjes op de leeftijd tussen de 7 en 17 jaar oud.

  • In welke landen gebeurt meisjesbesnijdenis?
    Meisjesbesnijdenis wordt vooral uitgevoerd in Sub-Sahara Afrika (West-, Oost- en Noordoost-Afrika), maar komt op kleinere schaal ook voor in het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika en bij vluchtelingen uit deze gebieden. Wij waren voornamelijk actief in Tanzania.

  • Gebeurt dit ook in Nederland, en waarom doen we daar dan niks aan?
    Genitale verminking bij meisjes en vrouwen is illegaal in Nederland en bij wet verboden, maar meisjes worden nog weleens naar het buitenland gebracht. Voorlichting is van groot belang om zulke situaties te voorkomen. In Tanzania lobbyen we met lokale organisaties voor het beschermen van deze kinderen. Het is belangrijk dat we ook daar bewustzijn creëren over waaróm meisjes niet besneden moeten worden.
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan