Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Shakira: “Trots dat ik onderdeel ben van She Leads”

1 december 2022

Bijna anderhalf jaar geleden opende de wereld zich voor de nu 19-jarige Shakira uit Oeganda. Ze werd als youth advocate opgenomen in de She Leads beweging. Sindsdien weet ze meer over haar rechten. Ook gaat ze regelmatig in gesprek met inwoners en bestuurders van haar dorp.

Geïsoleerd bestaan

Shakira heeft een aangeboren beperking. Ze heeft moeite met praten en kan niet lopen. Op het platteland waar ze opgroeide, betekende dat een geïsoleerd bestaan. Voor alles was ze afhankelijk van haar ouders, broers en zussen. Er was geen geld voor hulpmiddelen en ze kwam nauwelijks het huis uit. Naar school is ze nog nooit geweest.

“Ik had echt het gevoel dat ik door mijn beperking nooit deel zou kunnen uitmaken van deze wereld,” zegt ze daar zelf over.

Inclusief

Een She Leads youth advocate zag Shakira bij een kerkdienst. Hij bracht haar in contact met onze lokale partner MUCOBADI. Die wees haar op een fonds om een rolstoel te bemachtigen en hielp haar met de aanvraag. Behalve praktische hulp, kreeg Shakira ook veel steun van haar deelname aan She Leads.

Haar zelfvertrouwen heeft een positieve boost gekregen door de vele trainingen en bijeenkomsten van She Leads. Shakira leert hoe ze zich kan uitspreken over de dingen die haar leven raken. Ze ontmoet vaak leeftijdgenoten en steekt daar veel van op. Ze vindt herkenning bij anderen met een beperking. Ze deelt haar eigen ervaringen en zorgt dat haar perspectief in de discussies wordt opgenomen.

School

Bij het programma horen is een enorme opsteker voor Shakira. “Ik voelde me altijd slecht. Zonder hoop dat ik ergens naar toe zou kunnen gaan, of iets zou kunnen doen. Maar nu word ik gestimuleerd om nieuwe gebieden te verkennen. Ik voel me trots dat ik onderdeel ben van She Leads,” straalt ze.

Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe dromen. Shakira popelt om alsnog naar school te gaan en de opleiding te krijgen die ze heeft moeten missen. “Ik wil heel graag studeren en schooljuf worden,” vertelt ze. “Ik hou ervan om bij kinderen in de buurt te zijn en wil ze graag helpen.”

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan