Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Manifest Terre des Hommes Nederland: In 2029 geen kinderarbeid meer

12 juni 2024

Van dagelijkse huishoudelijke producten tot make-up en accu’s, grote kans dat er in de toeleveringsketen kinderhanden aan te pas zijn gekomen. Ondanks het streven van de VN om kinderarbeid per 2025 uit te bannen, zijn er nog steeds zo’n 160 miljoen kinderen die, waarvan de helft onder zware en ongezonde omstandigheden, werk verrichten. Daarom presenteert Terre des Hommes een manifest met een nieuw doel, waar politiek en bedrijfsleven zich aan moet committeren: In 2029 geen kinderarbeid meer!

In veel van onze dagelijkse producten zitten grondstoffen verwerkt die door kinderhanden zijn uitgegraven
Sign also the manifesto against child labour!

Trieste conclusie

Volgens Julie Verhaar, CEO van Terre des Hommes Nederland, is het een trieste conclusie dat we het duurzame ontwikkelingsdoel (‘SDG’) 8.7 van de Verenigde Naties - wereldwijde uitbanning van kinderarbeid in 2025 - niet gaan halen. Verhaar: “En niet alleen dit doel, we praten al 25 jaar over het stoppen van kinderarbeid.” Volgens Verhaar moet er onder politiek en bedrijven een groter commitment komen. Verhaar: “Vandaar ook ons manifest waarin we politiek, bedrijven maar ook consumenten, vragen dit te tekenen. Kinderarbeid uitbannen kan alleen als je de hele toeleveringsketen aanpakt. Dus dit moeten we samen doen!”

Manifest

In het manifest, dat ook onder politici en bedrijven in Europa, Oost Afrika en Azië gedeeld gaat worden, stelt Terre des Hommes als doel dat in 2029 alle toeleveringsketens van producten en grondstoffen vrij van kinderarbeid zijn. In het manifest staan ook een aantal maatregelen die helpen om bij het doel te komen. De regering moet bijvoorbeeld kinderarbeid als speerpunt maken en benoemen tijdens handelsmissies. En bedrijven brengen in kaart waar (mogelijk) kinderarbeid in hun keten plaatsvindt.

Teken ook!

Volgens Julie Verhaar wordt nu echt tijd om kinderarbeid eens en voor altijd uit te bannen: “Wij roepen de Nederlandse politiek, het bedrijfsleven én het publiek op om dit manifest te ondertekenen. Want elk kind verdient een toekomst om zich te ontwikkelen en zijn dromen waar te maken - om echt kind te kunnen zijn.”

Meer weten of ook tekenen, ga naar het manifest!

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan