Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Wereldvoedseldag 2022: we laten niemand achter

6 oktober 2022

Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Dan vragen we aandacht voor de wereldwijde honger en voedselonzekerheid, die door klimaatverandering helaas nog steeds toeneemt. De dag is in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Elk jaar is er een thema en dit jaar is dat ‘Leave no one behind’. De boodschap: we boeken vooruitgang naar een betere wereld, maar zij die achterblijven mogen we niet vergeten.

Wereldvoedseldag 2022: we laten niemand achter

Aandacht voor de ‘achterblijvers’

Wereldvoedseldag werd in 1945 ingesteld door de Food and Agriculture Organization (FAO), een tak van de Verenigde Naties dat zich bezighoudt met het voedseltekort in de wereld. Het zou nog tot 1979 duren voordat het wereldwijd als een feestdag werd erkend. Anno 2022 zijn er in 150 landen evenementen en activiteiten die overheid, bevolking en bedrijfsleven samenbrengen.

Door de jaren heen zijn er een aantal verschillende thema's toegeschreven aan Wereldvoedseldag. Enkele thema's uit het verleden waren: Het klimaat verandert. Voedsel en landbouw moeten dat ook; Sociale bescherming en landbouw: de cirkel van armoede op het platteland doorbreken en de wereld voeden, zorgen voor de aarde. Dit jaar draait het om ‘niemand achterlaten’, om bewustzijn te creëren voor het feit dat nog steeds veel mensen in armoede leven en niet profiteren van innovatie, economische groei en sociale ontwikkelingen.

Een betere toekomst

In veel gebieden in Afrika zorgen steeds langere droogseizoenen voor ernstige voedseltekorten. Madagaskar is een kwetsbaar land voor wat betreft klimaatverandering. In het zuiden regent het sinds een aantal jaar veel minder dan voorheen. Vorig jaar was op sommige plaatsen zelfs sprake van hongersnood: de allerhoogste alarmfase van voedselonzekerheid. 

In ons mica programma proberen we mensen minder afhankelijk te maken van het mijnen van het mineraal mica, omdat het zwaar en gevaarlijk werk is. Daarom geven we in ons programma trainingen in het verbouwen van een grotere diversiteit van gewassen. Zo leren we de bevolking om hun eigen groenten en fruit te verbouwen. Dit resulteert in vermindering van kinderarbeid, omdat de noodzaak voor de ouders om hun kinderen te laten meehelpen in de mijnen niet meer aanwezig is. De kinderen helpen we naar school te gaan, zodat zij aan een betere toekomst kunnen bouwen.

Actie voor kinderen in de micamijnen
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan