Terre des Hommes logoZoeken
Doneer
Strijd mee

Strijd mee

Word donateurPartnersTeken de petitieGeef spullen
Programma's

Stop kinderarbeid in Madagaskar

Madagaskar is een van de grootste leveranciers van mica. Deze glimmende stof zit verwerkt in onze alledaagse producten, zoals verf, auto’s, laptops en make-up. Mijnwerkers graven de mica op. In Madagaskar zijn er onder hen zo’n tienduizend kinderen. Sommige zijn niet ouder dan vier jaar. Elke dag moeten ze mee met hun ouders de tunnels in. Hun werk is zwaar, ongezond en heel gevaarlijk.

Maggie de Jongh-Abebe

Programmamanager mica

Kinderen spelen een cruciale rol in wereldwijde duurzame ontwikkeling. Kinderen zouden in (school) boeken moeten werken, niet in mijnen. Doe mee om kinderarbeid uit te bannen!
Neem contact op

Terre Talk 2022

We zijn een nieuw micaproject gestart in Madagaskar. Onze collega Maggie de Jongh-Abebe (programmamanager mica) verteld je graag alles over onze strijd tegen kinderarbeid in micamijnen in India en Madagaskar tijdens onze Terre Talk webinar op 12 mei om 19.30 uur. Ben jij erbij? Meld je eenvoudig aan via onderstaande button of via www.tdh.nl/terretalk 

• Je ontvangt een bevestigingsmail met uitleg over het webinar en een toegangslink.
• Je kunt vragen stellen bij je aanmelding of tijdens het webinar via de chatfunctie. 

Aanmelden

Achtergrond

Zo’n tienduizend kinderen in Madagaskar gaan niet naar school. Ze moeten werken, omdat hun gezin anders niks te eten heeft. De kinderen vertrekken ‘s ochtends met een lege maag naar de mijnen. Daar moeten ze stenen opgraven om mica te bikken. Het is een van de ergste vormen van kinderarbeid: zwaar, ongezond en gevaarlijk werk.

In de mijnen lopen de kinderen ernstige gezondheidsrisico's. Het stof dat vrijkomt bij het bikken, tast hun longen aan. Het tillen van de stenen leidt tot ernstige rugklachten. Er gebeuren veel ongelukken, met botbreuken en verwondingen door brokstukken die kapot vallen tot gevolg. De kinderen hebben vaak geen of weinig bescherming. De micahandelaren zelf nemen nergens verantwoordelijkheid voor. Zij schenden de kinderrechten.

Gerelateerd nieuws

23 mei 2022

Bekijk hier de Terre Talk 'Kinderarbeid in India en Madagaskar' terug

Afgelopen 12 mei 2022 hielden we onze tweede Terre Talk, ditmaal met als onderwerp 'Kinderarbeid in India en M…

25 november 2021

Kinderarbeid is dichterbij dan je denkt

Momenteel werken duizenden kinderen in de mijnen om de grondstof mica te delven. Het werk in de mijnen is niet…

12 juni 2021

Nederland en VS investeren in aanpak kinderarbeid op Madagaskar

12 Juni is Internationale dag tegen Kinderarbeid. Terre des Hommes en Unicef gaan samenwerken in de aanpak van…

24 februari 2020

Europees parlement neemt vergaande resolutie aan ter bescherming van kinderen in mica mijnen

Het Europese Parlement nam onlangs een cruciale resolutie aan over het aanpakken van kinderarbeid in de mijnen…

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Over het programma

In de strijd tegen kinderarbeid in de micamijnen van Madagaskar, werkt Terre des Hommes samen met UNICEF en VDL. Samen hebben we het programma FAMAHA opgezet. Dit staat voor Fampiasana Ankizy Mica, Andao Fongorina Atsahatra, wat in het Malagasi betekent: ‘Stop kinderarbeid in de micamijnen’. 

Het programma wordt gefinancierd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit is een orgaan van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, dat hiermee bijdraagt aan de beëindiging van kinderarbeid in Madagaskar. Het project start in het zuiden van Madagaskar, in de regio’s Benato Toby, Ankaroka en Tatabe. 

Met een positieve verandering willen we niet alleen de toestand in Madagaskar verbeteren, maar ook die van andere landen die negatief worden beïnvloed door de micahandel. Dit bereiken we met sociaal-maatschappelijke interventies op lokaal niveau, waarbij we de toeleveringsketen in kaart brengen en de aangesloten bedrijven aansporen hun verantwoordelijkheid te nemen. Zo creëren we samen een eerlijke, veilige en duurzame keten. Ten slotte informeren we de overheid over de urgentie voor nieuwe wetgeving. 

Aanpak

Hieronder de stappen die we zetten binnen de aanpak van ons programma:

  • De kinderen moeten uit de mijnen worden gehaald. Ze moeten terug naar school: verplicht en gratis. We vangen ze op in onze kinderclubs, waar we ze leren wat hun rechten zijn en psychische en sociale hulp aanbieden.
  • De ouders leren we hoe ze op andere manieren aan geld kunnen komen. We leiden ze op om zelfstandig een goed inkomen te verdienen.
  • We versterken het sociale stelsel. Dit doen we met opvangcentra voor jonge kinderen, goed basisonderwijs, kinderbescherming en een database voor huishoudens die in aanmerking komen voor een uitkering.
  • We brengen leden van de gemeenschap samen met het oog op bewustwording en gedragsverandering ten aanzien van de rechten en opvoeding van kinderen.
  • We verbeteren de micaketen, door de handelaren aan te spreken op hun verantwoordelijkheden en ze te leren hoe ze op een eerlijke manier winst kunnen maken. 
  • We bieden de regering technische ondersteuning om een database van mica-activiteiten in het land aan te leggen.
  • We trainen de mijnwerkers in nieuwe processen. We leren ze de waarde en specificaties van hun producten kennen, zodat ze tot een betere prijsbepaling komen.
  • Andere partners uit de particuliere sector, zoals transporteurs, sorteer- en exportbedrijven, worden via trainingen betrokken om te voldoen aan de kinderrechten en bedrijfsprincipes.
  Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
  DoneerStrijd mee
  ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact
  Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte
  Aanmelden
  facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube