Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

In actie voor kinderen in de micamijnen van Madagaskar

22 augustus 2022

In Madagaskar is kinderarbeid een groot probleem. Veel kinderen gaan er niet naar school. Onder hen zijn er zo’n tienduizend die dagelijks in micamijnen werken. Zij gaan ondergronds en moeten stenen opgraven en mica bikken. Zwaar en gevaarlijk werk, dat bovendien slecht betaalt. Maar door de armoede hebben zij geen andere keus. Met het micaproject in Madagaskar (gestart in januari) willen we dit veranderen.

Kinderarbeid in micamijnen in Madagaskar

Niet spelen of naar school

Madagaskar is een van de grootste leveranciers van mica. Deze glimmende stof zit verwerkt in onze alledaagse producten, zoals verf, auto’s, laptops en make-up. Mijnwerkers graven de mica op. Onder hen ook veel kinderen, zoals de 14-jarige Kely. In het droge seizoen moet hij elke dag mee naar de mijnen. Tijd om te spelen is er niet, hooguit eventjes na het avondeten. ‘Dan probeer ik nog wat te voetballen. Maar meestal ga ik meteen slapen want ik ben moe.’

Kely is nog nooit naar school geweest. Hij kan niet lezen of schrijven. Gevraagd naar hoe hij over zijn toekomst denkt, zegt hij lachend: ‘Ik denk niet dat ik ga trouwen. En ik wil zeker geen kinderen. Ik zal wel in de mijn werken, denk ik. Maar ik weet hoe ik heel diep kan afdalen met mijn hoofdlampje aan. Gelukkig ben ik nog nooit gewond geraakt en ik ben niet bang.’

Help mee en doneer

Gevaarlijk werk

In de mijnen lopen de kinderen ernstige gezondheidsrisico's. Het stof dat vrijkomt bij het bikken, tast hun longen aan. Het tillen van de stenen leidt tot ernstige rugklachten. Er gebeuren veel ongelukken, met botbreuken en verwondingen door brokstukken die kapot vallen tot gevolg.

Ondanks de gezondheidsrisico’s heeft Kely geen angst. ‘Ik weet hoe ik heel diep kan afdalen met mijn hoofdlampje aan. Gelukkig ben ik nog nooit gewond geraakt en ik ben niet bang.’

Zou er wel wat gebeuren, dan hoeft Kely van de micahandelaren niks te verwachten. Zij nemen nergens verantwoordelijkheid voor, alleen voor de betaling. ‘Als de vrachtwagen niet komt, dan belt mijn vader of iemand op. Soms krijgen we betaald, zo'n 2,5 eurocent per kilo. Soms echter pas later,’ zegt Kely.

Project FAMAHA

In de strijd tegen kinderarbeid in de micamijnen van Madagaskar, werkt Terre des Hommes samen met UNICEF en VDL. Samen hebben we het programma FAMAHA opgezet. Dit staat voor Fampiasana Ankizy Mica, Andao Fongorina Atsahatra, wat in het Malagasi betekent: ‘Stop kinderarbeid in de micamijnen’. 

Lees meer over ons Mica programma

Aanpak

Het FAMAHA programma werkt op meerdere niveaus (lokaal, nationaal en mondiaal) en met verschillende spelers om de uitbuiting van kinderen in micamijnen in Madagaskar uit te bannen.

Hulp aan kinderen
Hulp aan ouders
Samenbrengen gemeenschap
Verbetering micaketen
Training van de sector

Gerelateerd nieuws

28 juli 2022

‘Slapen is het enige wat ik doe thuis’

Kely is 14 jaar en woont met zijn ouders en zijn oudere broer in Madagaskar. Het gezin is arm. De kinderen moe…

23 mei 2022

Bekijk hier de Terre Talk 'Kinderarbeid in India en Madagaskar' terug

Afgelopen 12 mei 2022 hielden we onze tweede Terre Talk, ditmaal met als onderwerp 'Kinderarbeid in India en M…

15 november 2019

Door kinderen gedolven mica uit Madagaskar zonder belemmeringen in alledaagse producten

Onderzoek Terre des Hommes: minstens 50% mica arbeiders is minderjarig.

12 juni 2021

Nederland en VS investeren in aanpak kinderarbeid op Madagaskar

12 Juni is Internationale dag tegen Kinderarbeid. Terre des Hommes en Unicef gaan samenwerken in de aanpak van…

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube