Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Onze projecten

Noodhulp voor Gaza

Sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza in november 2023 verkeren talloze kinderen en volwassenen in nood. Met financiële steun van de Dutch Relief Alliance (DRA) zetten zes organisaties zich in om de dringendste nood in Gaza te bestrijden. Op dit moment werken we samen met onze zusterorganisatie (Terre des Hommes Italië) en de lokale organisatie - Palestinian Medical Relief Society (PMRS) - om gespecialiseerde eerstelijnsgezondheidszorg te bieden, specifieke hulpmiddelen en non-food items voor de meest kwetsbare groepen: zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, mensen met een beperking en mensen met een chronische ziekte.

Doneer voor kinderen in Gaza
Op dit moment werken we samen met Terre des Hommes Italië en de lokale organisatie - Palestinian Medical Relief Society (PMRS) - om gespecialiseerde eerstelijnsgezondheidszorg te bieden

Achtergrond

Sinds de escalatie van het geweld is meer dan 70% van de 2,3 miljoen inwoners van Gaza ontheemd. Ruim de helft van de ziekenhuizen functioneert niet meer en andere ziekenhuizen zagen zich genoodzaakt om levensreddende noodhulp voorrang te geven door gebrek aan brandstof en voorraden. 

Ontheemden in opvangcentra hebben dringend behoefte aan basisgezondheidszorg en bescherming, want er is een verhoogd risico op bijvoorbeeld misbruik door een gebrek aan privacy, gescheiden wasruimtes, etc. Zij lopen daardoor meer kans op psychosociale stress en trauma’s. Andere ontheemde gezinnen verblijven bij familieleden, vrienden of in schuilplaatsen. Door de onveiligheid en het gevaar hebben ze geen toegang tot essentiële voorzieningen.

De meest kwetsbare groepen zijn kinderen en volwassenen die behoefte hebben aan gespecialiseerde en constante gezondheidszorg, zoals zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven, mensen met chronische ziekten en mensen met een beperking.

Vooral kinderen lopen door de gedwongen verplaatsingen extra risico dat zij gescheiden worden van hun familie. Ook zijn ze extra kwetsbaar voor verwondingen en trauma's als gevolg van de militaire operaties. Bovendien is er een verhoogd risico op verwaarlozing, uitbuiting en geweld, met inbegrip van gendergerelateerd geweld.

Sinds oktober hebben meer dan 625.000 leerlingen in Gaza geen toegang meer tot onderwijs en geen veilige plek, waardoor de kwetsbaarheid van kinderen nog verder toeneemt.

Doneer voor kinderen in Gaza

Aanpak

We willen op dezelfde manier hulp blijven bieden. Dat betekent dat we voor de uitvoering van de werkzaamheden ter plaatse samenwerken met onze zusterorganisatie uit Italië en de partner PMRS. We ondersteunen momenteel drie hulpteams van PMRS die actief zijn in formele en niet-formele opvangplekken, tentenkampen en huizen. We richten ons op de meest kritieke gezondheidsbehoeften die verergerd zijn door het voortdurende conflict en de ontheemding in Gaza.

De situatie in Gaza is momenteel zo schrijnend dat meer financiële steun nodig is. Als we meer geld tot onze beschikking hebben, dan kunnen we naast ons huidige programma ook de hulp op gebied van gezondheidszorg uitbreiden. Daarnaast is het belangrijk om extra hulp te bieden aan kinderen, die juist in de huidige omstandigheden meer steun nodig hebben. Wij willen voor het volgende zorgen:

Holistische gezondheidszorg
Kinderen weer kinderen kunnen laten voelen
Doneer voor kinderen in Gaza
Het voorkomen van hygiëne gerelateerde ziektes
Verzorgingspakket voor moeder en kind
Familiepakket voor het gehele gezin

Resultaten

Gezondheidszorg en vervolgzorg
Workshops mentaal welzijn

Gerelateerd nieuws

23 april 2024

Verklaring van DRA Gaza Joint Response over UNRWA

Het consortium van de Dutch Relief Alliance (DRA) voor de Joint Response in Gaza, waar Terre des Hommes deel v…

4 april 2024

Stop de honger in Gaza NU! Wij roepen op tot een permanent staakt-het-vuren

Na diverse oproepen en gesprekken hebben 11 Nederlandse hulp-en mensenrechtenorganisaties de handen ineengesla…

4 april 2024

Terre des Hommes geeft levensreddende humanitaire hulp in Gaza

Terre des Hommes biedt levensreddende noodhulp, bescherming en gezondheidszorg aan kinderen en kwetsbare volwa…

23 oktober 2023

Oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren Gazastrook en Israël

Terre des Hommes verleent via haar Internationale Federatie humanitaire en ontwikkelingshulp in Gaza en de Wes…

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube