Vaak gedreven door diepe armoede en verwaarlozing thuis, zien kinderen in Oost-Afrika geen andere uitweg dan zichzelf te verkopen voor eten en onderdak. De 12-jarige Akuyen uit Kenia was één van die kinderen, maar gelukkig werd ze opgemerkt door sociaal werkers die haar van de straat af haalden. Lees haar verhaal.

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan / Kinderprostitutie

Op straat beland

Akuyen (12): “Mijn familie is een typisch Turkana gezin, met tien broertjes en zusjes. Mijn vader is bewaker van een winkel in het stadje Lokichar. Maar mijn ouders zijn alcoholisten en ze zorgen nauwelijks voor ons. Mijn oudere broers en zussen hebben in de vakantie allemaal zware bijbaantjes om hun schoolgeld te kunnen betalen. Ik ging eigenlijk helemaal niet meer naar school. Het gebeurde vaak dat er de hele dag geen eten was en we met een lege maag naar bed moesten. Zo ben ik op straat beland.

Ik kijk er naar uit om straks weer in de schoolbanken te zitten

Akuyen (12) uit Kenia

Seks in ruil voor eten

Andere meisjes maakten me wegwijs en vertelden hoe ik aan eten kon komen. Het leven op straat is vijandig en echt kei- en keihard. Ik had verschillende mannen die ik seksuele en andere diensten verleende, in ruil voor eten en bescherming. Op een avond ben ik ontdekt door de sociaal werkers van Diocese of Lodwar, een partner van Terre des Hommes, die op patrouille waren. Ze hebben mij letterlijk van de straat geplukt.

Terug naar school

Ik woon nu in een tijdelijk opvanghuis, waar ik onderdak, eten, medische en psychosociale zorg krijg. Ook mijn ouders worden geholpen, ze leren hoe ze voor ons gezin moeten zorgen. Door de intensieve begeleiding kan ik het straatleven loslaten en me gaan richten op de toekomst. Mijn leven is veranderd, ik hoef mijn lichaam niet meer aan te bieden in ruil voor eten. Langzaam wen ik weer aan het normale leven terwijl ik word voorbereid om terug naar school te gaan. Ik kijk er echt naar uit om straks weer in de schoolbanken te zitten.”

Nu de rest nog

Kinderen die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting, hebben bescherming nodig. Samen met partnerorganisaties en onze donateurs zorgen wij voor opvang, zorg en scholing. Akuyen kon gered worden. Nu de rest nog. Strijd mee met Terre des Hommes.

Lees meer over de aanpak van seksuele uitbuiting van kinderen in Oost-Afrika >>

Share this:

Related stories