Mastewal (15) uit Ethiopië liep weg van huis waar zij werd geslagen en mishandeld. Zij belandde in de prostitutie. Klanten wilden seks zonder condoom of sloegen haar in elkaar, maar Mastewal moest het werk wel doen om te overleven. Via een partnerorganisatie van Terre des Hommes kreeg zij de kans er uit te stappen. Een kans die zij met beide handen aangrijpt. 

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

Genoeg van het schoppen en slaan

‘Ik kom uit een dorpje hier honderd kilometer vandaan. Drie jaar geleden ben ik van huis weggelopen, omdat mijn stiefvader me mishandelde. Ik had genoeg van het schoppen en slaan. Mijn oudere zus woonde in Gondar en zei dat ik bij haar kon komen wonen. Maar toen ik bij haar en haar man was ingetrokken, begon hij te klagen dat ik een financiële last was. Hij maakte daarover vaak ruzie met mijn zus. 

Ik was dertien en het verdiende goed

Na vier maanden kon ik er niet meer tegen en ben ik weggegaan. Toen ben ik ook opgehouden met school, omdat ik moest gaan werken om voor mezelf te kunnen zorgen. Ik woonde samen met andere meisjes van mijn leeftijd en werkte in een restaurant. Daar verdiende ik per maand zo’n 350 birr (ongeveer 15 euro). Elke dag kwam daar nog 15 birr (65 cent) aan fooi bij. Dat was niet genoeg om van te leven en daarom ben ik na een paar maanden bij het hotel gegaan*. Ik was toen dertien en verdiende goed, wel zo’n 200 tot 300 birr (tussen de 8,70 en 13 euro) per dag. Maar toch voelde ik me er heel ongemakkelijk bij. Veel klanten wilden seks zonder condoom, of sloegen me in elkaar. Ik wist dat ik zo hiv of een andere ziekte kon krijgen, maar ik móest dit werk wel doen om te overleven.

Ik wist dat ik hiv of een andere ziekte kon krijgen, maar móest dit werk wel doen

 

Mastewal, 15 jaar

Kans om er uit te stappen

Zoals elke prostituee stond ik geregistreerd bij de Community Care Coalition (een soort welzijnscomité, opgezet door de gemeenschap). Die heeft me doorgestuurd naar de Association for Nation Wide Action for Prevention and Protection Against Child Abuse and Neglect (ANPPCAN), een partner van Terre des Hommes. Nu krijg ik de kans om uit het vak te stappen en die grijp ik met beide handen aan. Samen met negen andere meisjes woon ik nu in het Safe Home van ANPPCAN. We zijn veilig en we krijgen therapie om met ons verleden in het reine te komen. Ik blijf hier tot ik klaar ben met mijn opleiding tot herenkapper. Daarna wil ik graag mijn eigen barbershop beginnen en een krachtige zakenvrouw zijn.’

* Mastewal bedoelt hiermee dat ze in de prostitutie is gegaan.

Share this:

Related stories