Een meisje dat onder dwang van een loverboy in een Schiedamse kelderbox seks met vreemde mannen heeft, een Nederlandse man die kinderen in de Filippijnen seksuele handelingen voor de webcam laat verrichten en een Guinees kind dat als huisslaaf te werk is gesteld bij een gezin in Den Haag: uitbuiting van kinderen vindt ook in Nederland plaats. De officiële cijfers spreken van honderden slachtoffers, maar dit lijkt het topje van de ijsberg. Daarom past Terre des Hommes haar kennis en ervaring, opgedaan tijdens haar wereldwijde strijd tegen kinderuitbuiting, ook in Nederland toe.

Kinderhandel in Nederland

Alleen al in 2012 waren er meer dan 1.700 meldingen van potentiële mensenhandel waarbij zowel volwassen als kinderen gedwongen te werk werden gesteld in de tuinbouw, horeca of prostitutie*. De hulp aan slachtoffers van kinderhandel is versnipperd en ontoereikend. Kinderen die met deze traumatische ervaringen kampen krijgen niet de hulp die ze zo hard nodig hebben. Daarom bundelen Fier en Terre des Hommes kennis en expertise in het nieuwe Centrum Kinderhandel Mensenhandel (CKM), dat ook tijdelijke opvang aan slachtoffers biedt. Zo kan de strijd tegen kinderhandel daadkrachtiger en efficiënter plaatsvinden. 

Seksuele uitbuiting van kinderen in Nederland

Seksuele uitbuiting van kinderen is ook in Nederland een groot probleem. Loverboys en prostitutienetwerken chanteren en rekruteren kinderen steeds gemakkelijker voor de prostitutie. Zij chanteren minderjarigen met seksueel getinte foto’s en filmpjes, dreigen met geweld, bieden hun slachtoffers op internet aan en komen er mee weg, net als hun klanten. Terre des Hommes pakt dit probleem al geruime tijd aan in Azië en zet deze ervaring nu ook in Nederland in. Samen met het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel en Stichting Fier starten we Watch Nederland, een meldpunt en een observatie- en actie-unit. Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel gaat het meldpunt beheren. Terre des Hommes gaat de observatie- en actie-unit beheren. Deze unit doet onderzoek én brengt zelf actief het aanbod van kinderseks en de klanten die er op af komen in kaart. Stichting Fier is gespecialiseerd in geweld in afhankelijkheidsrelaties en zal de slachtoffers opvangen.

*Bron: Comensha, 2012
 

Share this: