Vietnamese vluchtkinderen verdwijnen spoorloos uit Nederlandse opvangcentra

Tientallen Vietnamese vluchtkinderen zijn de afgelopen jaren verdwenen uit beschermde opvanglocaties in Nederland, melden verschillende media waaronder NRC. Volgens documenten die Argos heeft opgevraagd op basis van de Wet openbaarheid Bestuur (WoB) lijkt er gestructureerde mensenhandel achter te zitten. De kans is groot dat het om uitbuiting van minderjarigen gaat. “Helaas is dit geen nieuw fenomeen” vertelt Faustine Douillard, technisch adviseur Kinderhandel en Migratie van Terre des Hommes.

In 2018 verdwenen 360 minderjarigen uit diverse opvanglocaties verspreid door heel Nederland. Het aantal Vietnamese kinderen dat verdwijnt is relatief groter ten opzichte van andere groepen, dit blijkt uit interne analyses van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Tussen 2013 en begin 2018 zijn zeker 60 Vietnamese minderjarigen verdwenen “met onbekende bestemming”.

Illegaliteit

De kinderen zijn met name afkomstig uit het arme noorden van Vietnam. Smokkelaars beloven ouders dat hun kinderen elders een betere toekomst zullen hebben. Sommige ouders geven hun huis als onderpand, in ruil voor een lening van vijfendertigduizend euro voor de reis naar Europa, meldt de NOS. Onderweg, of eenmaal aangekomen, belanden veel kinderen in de illegaliteit, zoals prostitutie, hennepkwekerijen of nagelsalons. Wanneer de kinderen later alsnog worden gemeld bij landelijke overheidsinstanties, hebben ze een schuld van duizenden euro’s openstaan bij hun smokkelaar.

Complex netwerk

“Waarom de verdwijningen van deze Vietnamese kinderen zo lastig te onderzoeken is, heeft te maken met het niveau en de ingewikkelde structuur achter deze netwerken”, vertelt Douillard. “Wat ook een grote rol speelt is het gebrek van betrokkenheid van belangrijke belanghebbende organisaties zoals de Kinderbescherming en de politie”.

Hoe Terre des Hommes helpt

Terre des Hommes beschermt, in samenwerking met lokale partnerorganisaties, de rechten van kindmigranten in Azië. Het is hierbij van belang om niet alleen potentiële slachtoffers van kinderhandel, hun families en gemeenschappen te betrekken, maar ook ministeries en internationale maatschappelijke organisaties. Daarom is Terre des Hommes betrokken bij het onderzoeksjournalisten-collectief Lost in Europe. Lost in Europe is gespecialiseerd in vluchtelingenproblematiek en mensenhandel en brengt misstanden in de asielketen en migrantengemeenschappen in beeld. Terre des Hommes’ onderzoeksunit WATCH Nederland ondersteunt Lost in Europe middels onderzoek naar seksuele uitbuiting van minderjarige asielzoekers in Nederland.

Onderzoek

In eerder uitgevoerde onderzoeken over de verdwijning van Vietnamese vluchtkinderen is geen bewijs gevonden voor kinderhandel. Door aanhoudende berichtgevingen in de media rondom de verdwijning van minderjarige migranten, heeft staatssecretaris Harbers op 2 april j.l. besloten toch een nieuw onderzoek te starten. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door Expertisecentrum Mensensmokkel en Mensenhandel.

Share this:

Gerelateerd nieuws