Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Benjamin wil later reddingsofficier worden

24 mei 2022

Deze vrolijke jongen is Benjamin uit Oeganda. Hij is twaalf en woont bij zijn grootouders. Zij voeden hem met veel liefde op. Er was een periode dat Benjamin op straat leefde. Daar moest hij stelen en bedelen om rond te kunnen komen. Dat we hem van de straat af haalden en terug bij zijn familie brachten, heeft Benjamin geïnspireerd. 'Als ik later groot ben, wil ik reddingsofficier worden. Dan kan ik ook kinderen redden die op straat leven.'

Gevlucht naar de straat

Benjamin werd als baby achtergelaten bij zijn grootouders: twee gepensioneerde onderwijzers bij wie hij geliefd is. Maar toen op een dag zijn moeder voor de deur stond, veranderde alles. Zij bleek niet in staat te zijn dezelfde liefde op te brengen voor haar zoon. Door haar werd Denzel mishandeld, tekort gedaan en uiteindelijk uit huis verjaagd. Denzel vluchtte de straat op, waar niemand hem kon vinden.

Door te bedelen en te zwendelen kon Benjamin zichzelf een tijdje redden. Maar elke keer dat zijn geld op was, moest hij weer naar huis. Intussen was zijn moeder hertrouwd en had ze Benjamin meegenomen naar haar nieuwe woning in een sloppenwijk. Daar werd de situatie steeds erger. Benjamin kreeg er thuis geregeld van langs, vaak zonder reden. Het zorgde ervoor dat hij steeds meer op straat ging leven, waar hij door andere kinderen werd aangespoord om te gaan stelen.

Negatieve invloeden

In de hoofdstad Kampala staan kinderen als Benjamin bloot aan allerlei negatieve invloeden, zoals drugs, geweld en criminaliteit. Door de armoede doen ze van alles om rond te komen, bijvoorbeeld door te graaien in afvalbakken of spullen stelen om te ruilen voor geld of eten. Denzel sloeg vooral thuis zijn slag, door stiekem dingen van huis mee te nemen: geld van zijn grootmoeder, een radio en de iPhone van zijn oom.

Onze partner Dwelling Places bracht Benjamin naar hun opvangcentrum, waar hij voedsel, kleding, onderwijs en psychische hulp kreeg. Veel wilde Benjamin niet zeggen, maar dankzij de therapiesessies liet hij steeds meer los over zijn familie en problemen thuis. Het lukte hem zelfs om zijn moeder te vergeven. Er werd contact met haar gezocht om de twee met elkaar te herenigen. Dit bleek geen succes, waarna Benjamin werd teruggebracht naar zijn grootouders. Die waren ontzettend blij om hem weer te zien. 

Terug bij zijn grootouders

Terug bij zijn opa en oma is Benjamin weer een blij kind. De band met zijn familie is hersteld en hij gaat elke dag weer naar school. Plezier haalt hij vooral uit voetballen en de scouting. Stelen doet hij gelukkig niet meer. 'Ik ben veranderd. Mijn grootouders weten dat ook. Ze kunnen me nu vertrouwen, omdat ik geen spullen meer van ze zal stelen.’

Help de straatkinderen in Oeganda

Benjamin hebben we kunnen helpen. Maar er zijn nog steeds meer dan 10.000 kinderen die uw steun hard nodig hebben. Zij slapen op straat. Ze hebben niks te eten. Ze zijn kwetsbaar. Help Terre des Hommes door nu te doneren. Strijd met ons mee. Samen halen we de kinderen in Oeganda van de straat.

Lees meer over het programma
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan