Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

In actie tegen besnijdenis van meisjes met een beperking in Tanzania

29 september 2023

Volgende week start het ‘cutting season’ in het Tarime-district in Tanzania, de traditionele periode om meisjes te besnijden. Meisjesbesnijdenis gebeurt zonder verdoving en in onhygiënische omstandigheden. Deze meisjes lopen risico’s op ernstige complicaties, zoals nabloeden, infecties of incontinentie. Zij houden de rest van hun leven last van de besnijdenis. Wij komen in actie en jij kunt helpen om meisjes met een beperking te beschermen tegen besnijdenis.

Bescherm meisjes zoals Nyamboge
Nyamboge

‘Cutting season’ gaat van start

Veel mensen in Tanzania geloven dat een handicap een vloek is over het gezin. Voor kinderen met een beperking heeft dat ernstige gevolgen. Zij worden verstopt in huis, mogen niet met andere kinderen spelen en kunnen niet naar school. Deze kinderen worden vaak slachtoffer van geweld, seksueel misbruik en meisjesbesnijdenis.

Volgende week start het ‘cutting season’ in het Tarime-district in Tanzania, de traditionele periode om meisjes te besnijden. Elk jaar worden duizenden meisjes genitaal verminkt. De bevolking ziet het als overgangsritueel, waarbij meisjes  officieel vrouw worden, ook al zijn ze soms pas 9 jaar oud.

We maken ons grote zorgen over meisjes met een beperking, zoals de 15-jarige Nyamboge. Zij worden beschouwd als een vloek over het gezin. Daardoor lopen zij extra risico om genitaal te worden verminkt. Want een onbesneden meisje mét een beperking wordt gezien als een dubbele vloek.

Lees meer over onze aanpak

Het ‘vervloekte kind’

“Mijn vader heeft me verstoten vanwege mijn beperking en dat vind ik heel erg”, vertelt Nyamboge.

Het meisje werd gedeeltelijk verlamd geboren. Haar vader was woest en gaf zijn vrouw de schuld van het ‘vervloekte kind’. Een week na haar geboorte zette hij de twee op straat.

Nyamboge en haar moeder kregen onderdak bij haar oom en daar had ze een verschrikkelijke jeugd. Ze werd vernederd door haar familie en kreeg haatdragende opmerkingen over haar handicap. Toen ze dertien jaar werd, vond haar oom het noodzakelijk om haar te laten besnijden.

Lees het verhaal van Nyamboge

Meisjesbesnijdenis veroorzaakt levenslang pijn

Meisjesbesnijdenis is in Tanzania bij wet verboden. Toch komt het nog op grote schaal voor. In het Tarime-district heeft zelfs 60% van de meisjes van 9 tot 17 jaar genitale verminking ondergaan. Meisjes die nog niet besneden zijn, lopen een groot risico dat het alsnog gebeurt. 

Tijdens het besnijdenisritueel worden de meisjes naar een open plek in het dorp gedwongen. Daar worden ze voor de ogen van alle dorpsgenoten uitgekleed en besneden. Zonder enige verdoving. 

Of de wond goed heelt, is nog maar de vraag. Deze wordt namelijk niet gehecht. Ook is de kans op infecties of het overdragen van ziekten groot. Meisjes worden na elkaar besneden, in een onhygiënische omgeving met traditionele mesjes die niet steriel worden gemaakt. Zij houden hun hele leven dagelijks last van de verwonding, lichamelijk en psychisch. 

Deze meisjes lopen risico’s op ernstige complicaties, zoals nabloeden, infecties of incontinentie.
Zij houden de rest van hun leven last van de besnijdenis. Te vaak heeft het zelfs een dodelijke afloop. Het buurmeisje van Nyamboge verloor zoveel bloed dat ze eraan is overleden.

4 factoren waarom meisjes met een beperking extra risico lopen:

1. Ze worden gezien als vervloekt:
In het Tarime-district worden kinderen met een beperking gezien als een vloek voor de gemeenschap. Datzelfde geldt voor meisjes die niet worden besneden. Daarom moet een meisje met een beperking worden besneden. Zo wordt een dubbele vloek voor haar gemeenschap voorkomen. 

2. Ze kunnen niet vluchten:
Meisjes zonder beperking zijn soms in staat om voor hun besnijdenis te vluchten, zich te verstoppen of waar mogelijk hun ouders te overtuigen. De meeste meisjes met een beperking kunnen dat niet. Ze kunnen niet weglopen, niet horen of zien of ze begrijpen niet wat er gaat gebeuren. 

3. Ze worden gediscrimineerd:
Kinderen met een beperking hoeven bovendien niet op hulp te rekenen vanuit hun gemeenschap. Gevluchte meisjes kunnen soms bij iemand schuilen tot het besnijdenisseizoen voorbij is. Maar meisjes met een handicap worden zwaar gediscrimineerd, niemand biedt hen bescherming. 

4. Ze zijn onzichtbaar voor instanties:
Geen enkele organisatie in het district zet zich specifiek in voor kinderen met een beperking. Deze kinderen worden thuis verstopt voor hun omgeving en gaan niet naar school. Daardoor kunnen daders ongestoord hun gang gaan en worden veel meisjes besneden, mishandeld of seksueel misbruikt. 

Zo helpt jouw bijdrage meisjes met een beperking beschermen

Met jouw bijdrage beschermen we meisjes met een beperking in het Tarime-district. Daarvoor werken we samen met de kinderen zelf, maatschappelijke organisaties, lokale instanties en de overheid. 

Lokale leiders , clan leiders en gemeenschappen krijgen voorlichting over de rechten van kinderen met een beperking en de gevaren van meisjesbesnijdenis. De meisjes leren in kinderclubs wat hun rechten zijn en hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen. Ze krijgen medische en psychosociale hulp en we zorgen dat ze naar school gaan. 

Voor meisjes die toch nog gevaar lopen om te worden besneden, maken we een noodplan, zodat ze tijdens het besnijdenisseizoen op een veilige plek kunnen schuilen.

Dit bereikten we in 2022 al in het Tarime-district
21.165 kinderen met een beperking gesteund
40 kinderclubs opgericht
3 scholen toegankelijker gemaakt voor kinderen met een beperking  door de renovatie van klaslokalen en trottoirs en de bouw vanhellingen.
12.000 mensen voorgelicht over de rechten van kinderen met een beperking en de gevaren van meisjesbesnijdenis
48 kinderen ontvingen een driewielers of rolstoel, 2 kinderen ontvingen een beenprothese, 2 kinderen ontvingen krukken, 7 kregen wandelstokken en 7 kregen aangepast leermateriaal.

Jouw bijdrage van vandaag beschermt kwetsbare meisjes als Nyamboge tegen levenslange verminking. 

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan