Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Bhoke komt op voor kinderen met een beperking

18 juli 2023

Bhoke (16) werd zonder handicap geboren. Maar als baby kreeg het meisje malaria en door medische complicaties groeide haar been krom. Bhokes vader zag haar beperking als een vloek en liet het gezin in de steek. Dankzij de kinderrechtenclub op school blaakt zij nu van zelfvertrouwen.

Donate now
Bij de kinderrechtenclub groeide Bhokes zelfvertrouwen.

Oorzaak discriminatie

Dat malaria heel gevaarlijk kan zijn, laat het ziekteverloop van Bhoke zien. Toen het meisje als baby besmet raakte, liep zij tijdens de behandeling een verlamming op aan haar been. Na langdurige zorg herstelde zij van malaria, maar raakte voorgoed gehandicapt. Een beperking wordt vaak als een vloek gezien, ook haar vader geloofde dat en liet daarop zijn gezin in de steek.

Gevolg

Zijn plotselinge vertrek liet het gezin radeloos achter. Haar moeder stond er ineens alleen voor en zij had grote moeite om voor haar vier kinderen te zorgen. Maar na vijf jaar lukte het haar om een eigen kledingwinkel te openen en daarmee voldoende inkomen te verdienen. Het gezin woont tegenwoordig in een moderne huurwoning in Tarime, Tanzania, waar Bhoke buiten kan spelen met andere kinderen.

Bhoke heeft het niet makkelijk gehad. Vanwege haar handicap werd zij vaak gepest en vernederd door haar vader en zijn familie. Zij dacht ook dat het haar schuld was dat haar vader het gezin had verlaten en met een andere vrouw was getrouwd. “Door het gedrag van mijn familie voelde het alsof ik geen mens was; ik voelde mij ongewenst en dat maakte mij zo verdrietig.”

Ondanks de vele pesterijen liet Bhoke zich niet uit het veld slaan. Na afronding van de basisschool is zij doorgestroomd naar de middelbare school. Daar keerde het tij. 

Duurzame oplossing

Op de middelbare school kwam Bhoke via drama- en muziekactiviteiten in contact met de kinderrechtenclub. Kinderen met een handicap worden aangemoedigd ook mee te doen. Ze vond het zo leuk, dat ze lid werd van de club. Zij is enthousiast onthaald en de andere jongeren betrekken haar actief bij het organiseren van activiteiten en zij helpen haar met school wanneer nodig. Bhoke heeft bovendien een voorbeeldfunctie; sinds haar komst zijn er nog vier leerlingen met een handicap lid geworden. Bhoke laat zien dat een handicap geen beperking hoeft te zijn. 

Psychosociale hulp

Toch vond Bhoke het in eerste instantie best spannend; door de jarenlange pesterijen had zij weinig zelfvertrouwen. Daarom kreeg ze psychosociale steun en begeleiding van de clubleerkracht, waardoor ze nu weerbaar is. Ook heeft ze veel geleerd over kinderrechten en ze haalt goede schoolresultaten. Ze heeft nu zoveel zelfvertrouwen dat zij op school en in de gemeenschap aandacht durft te vragen voor de rechten van kinderen, vooral voor kinderen met een handicap. 

Opkomen voor kinderrechten

Onze lokale partner die zich inzet voor meisjesrechten en rijdt tegen meisjesbesnijdenis, heeft haar en andere scholieren geleerd over de gevaren hiervan. Bhoke is heel moedig; ze deelt niet alleen haar kennis met anderen op school en in de gemeenschap, ze komt ook op voor de rechten van meisjes en kinderen met een beperking. “Onwetendheid is een ziekte die je kunt genezen door kennis te vergaren en te delen. Ik geef voorlichting om de vooroordelen over mensen met een handicap weg te nemen.”

Bhoke: “Ik voel mij blij en zelfverzekerd tussen mijn klasgenoten en vrienden. Ik ben een goede vertegenwoordiger van andere kinderen met een beperking. Ik ben de clubleider en de organisatie die strijdt tegen meisjesbesnijdenis heel dankbaar voor de kennis en begeleiding die zij mij hebben gegeven. Zonder hen zou ik niet zo gegroeid zijn. Ik ben gelukkig.” 

Toekomst

Bhoke kijkt me plezier uit naar de toekomst: “Ik wil kunstenaar worden zodat ik een voorbeeld kan zijn voor andere kinderen met een beperking en hen de kracht kan geven hun passies te volgen en hun talenten te uiten.”

Kinderen als Bhoke hebben recht op een veilige en goede toekomst. Dat gun je ieder kind toch?

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan