Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

De 6 manieren waarop Terre des Hommes helpt in Oekraïne en omliggende landen

20 april 2022

Terre des Hommes helpt in Oekraïne en omliggende landen. Dit is wat we doen:

1. Noodhulpacties & psychosociale hulp in Moldavië en Roemenië

In Moldavië en Roemenië zetten wij op dit moment met lokale maatschappelijke organisaties en vrijwilligers noodhulpacties op voor de met geweld ontheemde bevolking uit Oekraïne. Via onze partner National Center for Prevention of Child Abuse geven we psychosociale hulp aan vluchtelingen in opvangplekken. Teams bestaande uit psychologen, sociaal werkers en noodhulpmedewerkers organiseren voor kinderen sport- en spelactiviteiten om hun welzijn te beoordelen en hen zonodig door te verwijzen naar specialistische hulp.

2. Kinderhulplijnen

Terre des Hommes werkt, in samenwerking met Child Helpline International, eraan dat kinderen die intern ontheemd zijn in Oekraïne of die Oekraïne zijn ontvlucht en momenteel zijn gehuisvest in of gestrand in buurlanden (Polen, Roemenië, Slowakije, Hongarije) toegang hebben tot betrouwbare en hoogwaardige kinderhulplijnen voor geestelijke gezondheidszorg en psychosociaal welzijn, evenals andere essentiële informatie, begeleiding en verwijzing.

3. Praatgroepen & eerste veilige opvang in Polen

In Polen zijn er praatgroepen voor moeders en hun tieners en helpen we vluchtelingen met non-food items, een eerste veilige opvang, psychosociale zorg en allerhande praktische informatie.

"Psychische hulp gaat altijd spelenderwijs"

Jos de Voogd, woordvoerder bij Terre des Hommes en Giro555: “Directe noodhulp vindt plaats in de eerste zes maanden. Dan heb je het over primaire levensbehoeften als drinkwater en voedsel, maar ook logistiek, transport, onderdak, noodopvang en psychosociale zorg.

Belangrijk hierbij is dat voor kinderen de opvang extra veilig moet zijn. En de psychische hulp gaat altijd spelenderwijs, want deze kinderen zijn vaak heel ontdaan. De hulpverlening gaat niet alleen naar de buurlanden waar veel Oekraïners  heen zijn gevlucht. Er gaan ook konvooien met bijvoorbeeld medicijnen voor ziekenhuizen naar het westen van Oekraïne.”

4. Mobiele teams in Roemenië

Onze zusterorganisatie Terre des Hommes Zwitserland (Lausanne) heeft kantoren in Kiev, Mariupol en Severodonetsk. Door de voortdurende gevechten zijn de kantoren in de laatste twee steden niet actief, maar Terre des Hommes International werkt met mobiele teams aan de psychosociale hulp van kinderen en zorgverleners, het creëren en inrichten van kindvriendelijke ruimtes en het opleiden van onderwijsprofessionals om psychosociale activiteiten te bieden op een aantal plekken langs de grens en in de hoofdstad van Roemenië. 

5. 'Child friendly spaces' in Polen

Met Terre des Hommes Italië zetten we vier ‘child friendly spaces’ op in Kobyłka, Polen ; plekken waar kinderen veilig zijn en via sport- en spelactiviteiten worden beoordeeld op psychische klachten.

Lees meer over noodhulp voor kinderen

6. Psychologische eerste hulp aan kinderen en moeders in opvangcentra

Samen met War Child trainen we mobiele teams binnen het Nationaal Centrum voor de Preventie van Kindermisbruik (CNPAC) om psychologische eerste hulp te verlenen aan kinderen en moeders in opvangcentra. De teams bestaan uit psychologen, maatschappelijk werkers en noodhulpmedewerkers. Samen zijn zij dag en nacht in touw om kinderen de kans te geven deel te nemen aan spellen en activiteiten die speciaal zijn ontworpen om hun gemoedstoestand te beoordelen - en hen te helpen omgaan met pijnlijke emoties. Tijdens deze sessies geven de teams ook praktische informatie en steun aan ouders en verwijzen zij kinderen die dit nodig hebben door naar meer gespecialiseerde instanties.

Meer weten over hoe wij in actie komen?

Lees dan ook het artikel 'Wat gebeurt er met de opbrengst van giro555?'

Lees meer
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan