Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Psychologische eerste hulp voor gevluchte kinderen uit Oekraïne

14 april 2022

Samen met War Child bieden we bescherming en psychologische eerste hulp aan kinderen, ouders en verzorgers die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht. De noodhulpacties zijn met name gericht op Moldavië, dat tot nu toe meer vluchtelingen per hoofd van de bevolking heeft opgevangen dan enig ander land.

Samen met War Child bieden we bescherming en psychologische eerste hulp aan kinderen

Veilige plekken en een luisterend oor

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne zijn vernietigend. Kinderen hebben dringend behoefte aan steun. Nog steeds steken talloze vluchtelingen - voornamelijk vrouwen en kinderen - de grens over. Zij zoeken een veilig onderkomen in Moldavië. Sommigen komen terecht in particuliere woningen, anderen vinden onderdak in haastig omgebouwde scholen, studentenwoningen en vakantieaccommodaties verspreid over het land.

Met de noodhulpacties richten wij ons in het bijzonder op het beschermen van vrouwen en kinderen. Zo steunen we de lokale Moldavische organisatie (CCF) bij het opzetten van veilige plekken en het opleiden van personeel in 20 opvangcentra. Hier kunnen moeders hun baby's en kinderen voeden en kunnen jongeren spelen en tot rust komen. 

Vooral tienermeisjes lopen een verhoogd risico op gendergerelateerd geweld, seksuele uitbuiting en misbruik. Onze partner CCF maakt onder andere gebruik van sociale-mediagroepen om mensenhandel te voorkomen en om een luisterend oor te bieden - in een veilige, laagdrempelige omgeving.

Psychologische gevolgen van oorlog

De oorlog in Oekraïne eist dagelijks talloze burgerslachtoffers. Kinderen zijn gescheiden van hun vaders, broers en andere mannelijke familieleden. Ze hebben hun huizen moeten verlaten, vrienden moeten achterlaten. Bovendien hebben velen het gewapende geweld van dichtbij meegemaakt: luchtalarmsirenes, geweerschoten, explosies en zelfs de dood van dierbaren. Velen zijn gevlucht met niet meer dan een rugtas of koffer. Zij missen de troost van hun eigen bed, favoriete speelgoed of lievelingstrui. Het duurt vaak even voor dat de psychologische gevolgen van al hun vreselijke ervaringen zich uiten; voor de meeste kinderen dringt de pijn en het verdriet dagen nadat ze in veiligheid zijn gebracht pas door.

Mobiele teams in actie

Samen zorgen we ervoor dat mobiele teams worden getraind binnen het Nationaal Centrum voor de Preventie van Kindermisbruik (CNPAC) om psychologische eerste hulp te verlenen aan kinderen en moeders in opvangcentra. De teams bestaan uit psychologen, maatschappelijk werkers en noodhulpmedewerkers. Samen zijn zij dag en nacht in touw om kinderen de kans te geven deel te nemen aan spellen en activiteiten die speciaal zijn ontworpen om hun gemoedstoestand te beoordelen - en hen te helpen omgaan met pijnlijke emoties. Tijdens deze sessies geven de teams ook praktische informatie en steun aan ouders, en verwijzen zij kinderen die dit nodig hebben door naar meer gespecialiseerde instanties.

De psychologische eerste hulp in Moldavië wordt mogelijk gemaakt door de bijdrage vanuit Giro555 samen met WarChild.

Spreken over emoties

Gevluchte kinderen voelen vaak de verantwoordelijkheid om zich als volwassenen te gedragen - want in de afwezigheid van hun vader, wie anders steunt hun moeder en jongere broers en zussen? "Het is uiterst belangrijk om kinderen de kans te geven over hun emoties te praten", zegt psycholoog Alexandru Cascaval. "Ik zie dat je je verdrietig voelt. Ik begrijp dat je verdrietig bent. Het is normaal om verdrietig te zijn; om bang te zijn." Zijn team reist door Midden-Moldavië om opvangcentra te bezoeken - en is in staat om 40 kinderen als Platon (6) en Ihor (15) op één dag te helpen.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan